Wekelijks bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties. Ditmaal: monumentenfotograaf Léontine van Geffen-Lamers (47) uit Leuvenheim.
Op 8 maart verscheen haar boek ‘PowerVrouwen in beeld’, waarvoor ze een uitstapje maakte naar de portretfotografie.

(de Stentor, 08-03-2017)

Wat zijn ‘PowerVrouwen’?

,,De meeste mensen denken daarbij aan een succesvolle zakenvrouw die minimaal CEO is en daarnaast een huishouden met drie kinderen runt. Maar ik heb bewust gekozen voor merendeels onbekende, gewone vrouwen die ook je buurvrouw konden zijn. Inclusief een huisvrouw.”

Wat maakt hen tot powervrouw?

,,Dat ze in hun leven een duidelijke keuze hebben gemaakt en daar helemaal voor gaan.”

Heb jij zelf weleens extra power moeten gebruiken?

,,Nou, mijn man is twee jaar werkloos geweest. Gelukkig kon hij een uitkering regelen, maar daarnaast ben ik wat harder gaan werken. Zodoende hebben we ons huis gelukkig niet hoeven te verkopen. Want we zijn hier indertijd heel bewust komen wonen en hebben alles op alles gezet om hier te kunnen blijven.”

Waarop moesten jullie bezuinigen?

,,Normaliter zijn we levensgenieters, vooral mijn man is echt wel een bourgondiër. Niet dat we normaliter wekelijks dure luxe restaurants bezochten, hoor. Maar nu gingen we nog iets minder vaak en minder luxe uit eten. Ook op uitgaan en vakanties hebben we bezuinigd.”

Hoe hebben jullie dat ervaren?

,,Niet als echt leuk, maar toch wel goed. Ook voor onze twee kinderen. Ten eerste leren ze daardoor dat je het met minder geld best gezellig kunt hebben. En ten tweede was mijn man vaker bij hen thuis. Zo kon hij als papa extra tot zijn recht komen.”

Elk nadeel heb z’n voordeel, zei Cruijff al.

,,Het ligt in mijn aard om aan tegenslag alsnog een positieve draai te willen geven. Soms is tegenslag nodig om te kunnen groeien. Zoals kleine kinderen af en toe moeten vallen en zich bezeren. Op die manier leren ze wat wel en niet kan.”

Terug naar ‘PowerVrouwen’: met dit boek help je Stichting Free A Girl?

,,Ja, Free a Girl bevrijdt meisjes uit de gedwongen prostitutie. Jonge meisjes, zelfs kinderen van vijf tot zeven jaar, die onder valse beloftes worden geronseld. Hun ouders laten zich overreden met mooie verhalen hoe goed hun kind het zal krijgen. En vervolgens worden die meisjes ontvoerd.
Een extra sterk punt bij Free a Girl is dat die meisjes niet alleen worden bevrijd, maar ook onderdak en scholing krijgen tot ze zelfstandig verder kunnen. En de stichting zet zich ervoor in dat hun pooiers vervolgd worden.”

Wat moet zo’n ontvoerd meisje per dag binnenbrengen?

,,Dat wil ik niet eens weten. Ik zag foto’s van meisjes die de hele dag in kooien zitten. Dat greep me enorm aan. Free a Girl had de actie ‘Lock Me Up’, waarbij je je dan vrijwillig zo’n kooi laat opsluiten. Dat is niks voor mij. Maar ik was al begonnen met het PowerVrouwen-project, toen ik opeens bedacht: hé, als ik een deel van de opbrengst doneer, doe ik toch iets. Op een manier die bij mij past.”

Hoe financier je je eigen project dan?

,,Via crowdfunding heb ik 120 procent van het doelbedrag binnengehaald.”

Heb je een streefbedrag voor Free A Girl?

,,Ja, ik wil minstens 10.000 euro ophalen. Eén boek kost € 19, 95. Daarvoor heb je 160 pagina’s, met een harde kaft. Een koopje!”