De ene krijtverf is de andere niet
Werk & Zaken

De ene krijtverf is de andere niet

Ze zijn er nog: echte speciaalzaken van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Geja van de Wetering van De Oude Bank in Zwolle.

(Rubriek: ‘De Speciaalzaak’, de Stentor, 15-04-2016)

Ooit was Geja van de Wetering uitvaartondernemer. ,,Een mooi beroep. Maar na tien jaar werd het tijd voor iets anders.” Ze begon een woonwinkel en kwam zo terecht bij haar huidige specialisatie. ,,Zes jaar geleden werden we uitgenodigd voor een presentatie in Den Haag, van een krijtverfmerk. Daarmee is het begonnen. Inmiddels werken wij met een ander merk. Veel mensen menen dat alle krijtverf één pot nat is, maar dat klopt niet. De verf die we nu verkopen, Vintage Paint uit Denemarken, heeft een heel taai, elastisch bindmiddel.”

Veel mensen associëren krijtverf met brocante. Maar Geja weet wel beter. Ze heeft ook klanten die juist een strak interieur willen en daarvoor even dankbaar gebruik maken van de typische krijtverfeigenschappen. Zoals de toepasbaarheid op vele oppervlakken, zonder het uitputtende voorwerk van afbijten of -branden, schuren en gronden.

In Apeldoorn bevindt zich ook een filiaal van De Oude Bank, vertelt Geja. ,,Daar worden wekelijks gratis workshops gegeven.”
Het Zwolse pand herken je al van verre aan de loodgrijs geverfde buitenmuren en de blauwgroene deur. Zowel de voorgevel als het interieur van de winkel fungeert als proeftuin. Binnen voeren zilvergrijs, oudblauw en gebroken wit de boventoon. Muurverf van het merk L’Authentique op de wanden, Vintage Paint op kozijnen, meubilair én vloer. Want jazeker, krijtverf is ook geschikt voor vloeren: van hout, beton of steen tot en met geglazuurde plavuizen.

,,Kom maar mee,” wenkt Geja van de Wetering. Ze loopt naar het aangrenzende keukentje. De tegelvloer die aanvankelijk terracotta was, is nu klassiek zwart-wit geblokt. “We hebben alles eerst helemaal witgeverfd, ook de voegen, en pas daarna de zwarte vlakken aangebracht. Het zit er nu al twee jaar op.”
Maar grijpt zo’n matte laag dan geen vuil aan? ,,Je moet het afwerken. Blanke boenwas met een kwast opbrengen, 24 uur laten inwerken en dan uitpoetsen. Daarna kun je de vloer gewoon dweilen.”

De gekrijtverfde meubels in de winkel zijn eveneens afgewerkt met boenwas. Geja klopt op het tafelblad: ,,Deze hebben we met een kwast geverfd, zie je de streken? Dat staat natuurlijk wel stoer. Maar als je een glad resultaat wilt, gebruik je een rollertje.” Ze wijst op een witte fauteuil met zacht-glanzende bekleding: ,,Je kunt zelfs textiel verven. Kijk, het patroontje schemert hier nog doorheen.” Al moet de stof niet pluche- of velours-achtig zijn, voegt ze eraan toe. “Want bij hoogpolige stoffen worden die rechtopstaande draadjes hard.”

Geja’s betrokkenheid gaat verder dan verf verkopen. ,,Ik geef ook interieuradviezen. Laatst nog was hier een stel dat iets anders wilde. Ze hadden foto’s meegenomen en daarop zag ik een klein, blauw vaasje. Ik zei: ‘Als je dat blauw nu eens als uitgangspunt nam…’ Van het een kwam het ander. En dankzij een andere kleurstelling en een paar potten verf hebben ze nu een heel nieuw interieur.”

WIE  -Geja van de Wetering  
WAT – De Oude Bank, krijtverven en verfbenodigdheden 
WAAR – Nieuwe Deventerweg 73, 8014 AD Zwolle 
WEBSITE www.de-oude-bank.nl