Bezuinigen moet een beetje pijn doen
Werk & Zaken

“Bezuinigen moet een beetje pijn doen”

Elke week vraagt de Stentor een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties.
Ditmaal Ab Nieuwdorp (40), samensteller en presentator van het programma ‘De Klassieken’ (elke werkdag van 9.00-12.00 uur op Radio 4).

Wat kostte het Apple MacBook dat daar op tafel ligt?

“Die Apple is van mijn werk. Maar ik heb wel pas nog een eigen laptop gekocht, voor 499 euro.”

Heb je ooit moeten sappelen?

“Eerlijk gezegd: nee. Ik ben een tevreden mens. Nu moet ik zeggen dat ik sinds mijn vijftiende, zestiende jaar ook telkens heb gewerkt. Ik heb allerlei vakantiebaantjes en bijbaantjes gehad.”

Wat deed je dan zoal?

“Als tiener werkte ik onder meer in een fabriekje waar ze balustrades maakten. Je weet wel, met van die mooie vaasvormige zuiltjes. Als muziekstudent in Utrecht werkte ik in boekhandel Steven Sterk, tegenwoordig Libris, onder de Dom.”

Wat bedroeg je eerste salaris?

“Dat was denk ik zo’n zes gulden per uur.”

Wat was je eerste grote aanschaf?

“De stereotoren, als tiener. Die heb ik letterlijk onderdeel voor onderdeel opgebouwd, bij elkaar gespaard, van mijn zelf verdiende geld. Eigenlijk wel passend voor een musicus en radiomaker in de dop.”

Je grootste uitspatting?

“Een tweede tuba voor 800 euro. Dat was trouwens nog een koopje, want de nieuwwaarde van een dergelijk instrument is toch gauw 12.000 à 15.000 euro. Mijn andere, iets grotere tuba kostte nieuw zelfs 18.000 euro.”

Mag zo’n koopje dan wel een uitspatting heten?

“Jawel, want een uitspatting betekent voor mij ook: iets dat alleen van en voor jouzelf is. Mijn vrouw en kinderen zullen er bijvoorbeeld niet op spelen. Dus het voelt wel enigszins als een guilty pleasure.”

Wat was je grootste financiële miskleun?

“Het jaarabonnement op de sportschool, een paar jaar geleden. Dat was ongelogen iets van 900 euro! Ik had bewust alles in één keer betaald, in het kader van goede voornemens: ik hoopte dat het bedrag zou werken als een stok achter de deur. Maar nee. Ik ben er alleen in financieel opzicht lichter van geworden.”

Waarop zou je het eerst bezuinigen?

“Op boeken en cd’s. Ondanks het feit dat ik als radiopresentator veel releases gratis aangeboden krijg, blijf ik toch ook zelf cd’s kopen. Ik zou het best moeilijk vinden om daarop te bezuinigen, maar ergens is dat ook goed. Bezuinigen hoort een beetje pijn te doen. Daardoor besef je weer des te beter dat het echt móet.”

Waarop zou je nooit bezuinigen?

“Bedoel je in materieel opzicht? Want ik denk nu meteen aan tijd doorbrengen met m’n gezin, aandacht voor de kids en zo. Maar vooruit, dan maar heel down to earth: op goede koffie! Kwaliteit gaat bij mij echt voor kwantiteit. Eén klein kopje espresso, daar kan ik een halve dag op teren.”

(Stentor, &-katern, 2015)