Besteed je geld aan de kwetsbaren
Werk & Zaken

‘Besteed je geld aan de kwetsbaren’

Wekelijks bevragen we streekgenoten over financiële kwesties. Deze keer: Ruilof van Putten uit ’t Harde.
De oud-bankdirecteur is predikant van de Sionskerk in Zwolle en initiatiefnemer van het Centrum van Geloof en Werk.

(de Stentor, rubriek ‘Mijn geld & ik’, juli 2016)

‘Oud-bankdirecteur’, die term klinkt best prikkelend in een rubriek over geld.

,,Tot 1 januari werkte ik bij de ABN-AMRO. Maar ik ben nog steeds werkzaam in de financiële dienstverlening. Ik heb namelijk mijn eigen onderneming opgezet, NLInvesteert. Wij helpen ondernemers, als regisseur van stapelfinancieringen. Die term ken je misschien wel?”

Niet echt. Leg eens uit?

,,Als een ondernemer een goed plan heeft, zoeken wij alle financieringsinstrumenten bij elkaar. Daarvoor benaderen we een aantal partijen die we als partners hebben. Denk bijvoorbeeld aan banken en leasemaatschappijen, maar ook aan private investeerders.”

En intussen ben je nog dominee?

,,Ja, in 2003 begon ik aan een deeltijdstudie theologie, naast mijn werk. En sinds 2012 ben ik parttime predikant bij de Sionskerk in Zwolle, een confessioneel-evangelische gemeente.”

Wat is jouw theologische insteek waar het geld betreft?

,,Ik vind het belangrijk om het evangelie relevant te maken voor het dagelijks leven. Mijn hart ligt bij de verbinding van werk en geloof, of anders gezegd: van geld en evangelie. Mijn geloof bracht mij tot het aanvragen van een landelijke subsidie voor een protestantse pioniersplek. Daar willen we dit thema nader uitwerken.”

Wat moeten we ons bij die pioniersplek voorstellen?

,,Op 3 juli gaat het Centrum van Geloof en Werk officieel van start. Een landelijke organisatie, met de Sionskerk in Zwolle als uitvalsbasis. Want er zijn wel wat buitenkerkelijke initiatieven rondom het thema geloof en werk, zoals ‘Business-Alpha’ en ‘Christen-zijn op je werk’, maar het is bijna nooit onderwerp van een preek. Dus ons doel is om thema’s rondom werk en geld ook bínnen de kerk op de agenda te krijgen.”

Hoe sta jij zelf tegenover geld?

,,Geld is neutraal, het is niet intrinsiek goed of slecht. Het gaat erom wat je ermee doet. ‘Je kunt niet God dienen en de Mammon’ is een bekend citaat van Jezus. Meestal wordt die Mammon gezien als de afgod van het geld. Een reële vertaling is: datgene waarop je je vertrouwen stelt, boven God. Maar Jezus zegt ook: ‘Maak vrienden met behulp van de Mammon.’ En ‘vrienden’, dat betekent in Bijbelse zin: weduwen, wezen, vreemdelingen én God. Besteed je geld dus aan kwetsbare groepen en aan God.”

Wat doe jij met geld?

,,Ik ervaar het als een persoonlijke worsteling om mijn geld verantwoord te besteden. Dat komt ook voort uit mijn opvoeding: ‘goedkoop is duurkoop’. Ik heb nu een elektrische auto voor de deur staan, maar ik had natuurlijk ook een auto van 10.000 euro minder kunnen kopen. Wanneer is iets verantwoord? Kan ik zonder laptop? Kan ik zonder iPad? Dat soort afwegingen blijf ik steeds maken.”

Waar geef je wel onbekommerd geld aan uit?

,,Eigenlijk geef ik nooit onbekommerd geld uit. Maar ik denk dat ik nog het makkelijkst boeken koop. Ik lees vooral graag over de raakvlakken van theologie en management.”

Wat kostte het laatste boek dat je kocht?

,,Dat was ‘Israël en de bezette gebieden’, voor € 19,95. De titel klinkt potentieel heftig, maar het is gewoon een reisgids.”

Waarop zou je nooit bezuinigen?

,,Op de toekomst van onze vier kinderen. Op hun gezondheid en hun opleiding.”