Wekelijks bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties.
Deze keer: Erik van Pijkeren (45) uit Wezep. Hij is vwo-docent filosofie, theoloog, vinoloog en socratisch gespreksleider.
(de Stentor, rubriek ‘Mijn geld en ik’, 21-12-2016)
Wat mag een fles wijn kosten?
,,Van mij mag een fles goede wijn wat kosten. Meer dan de € 3,95 die je in de supermarkt betaalt. Zo’n wijn roept even weinig beleving op als een krop sla uit diezelfde supermarkt.”
Maar niet iedereen kan zich dure wijn veroorloven.
,,Wijn hoeft ook niet duur te zijn. Voor een tientje koop je al een fatsoenlijke fles. Ik zeg altijd: koop liever één fles goede wijn per week dan zes flessen voor 11 euro, zoals een kennis van mij laatst deed. Want dat kan nooit een eerlijk product zijn.”
Leg eens uit?
,,Alleen aan wijntax al betaal je 1 euro per liter. Dan heb je nog de btw, de fles of de verpakking, de logistiek, het werk in de wijngaard… Dan is zo’n prijs dus oneerlijk. Dat is het tegendeel van verantwoord ondernemen.”
Wat vind jij een eerlijke wijn?
,,Zelf kies ik voor biodynamische wijnen. Dat wil zeggen: duurzaam, zonder gebruik van kunstmest, en zowel sociaal als economisch verantwoord.”
Wat is jouw ethiek ten aanzien van geld?
,,Ik sta vrij idealistisch in het leven, geld is voor mij niet bepalend. Mede daarom heb ik voor het onderwijs gekozen. Maar ook met mijn bedrijf ‘Wijn & Filosofie’ heb ik iets activistisch over me.”
Noem eens een voorbeeld?
“Biodynamische wijn is een heel kleine markt, maar ik zet me er wel voor in. Ik wil dat een product goed is, voor zowel de consument als de wijnboer.”
Vanwaar de bedrijfsnaam ‘Wijn & Filosofie’?
,,Tijdens groepsbijeenkomsten combineer ik socratische gespreksvoering met een wijnproeverij. De trend is: minder alcohol binnen bedrijven. Maar ik denk dat wijn mensen nader tot elkaar kan brengen, mits je er goed mee omgaat.”
Door het verbroederende effect van alcohol?
,,Nee, zeker niet! Het gaat om próeven, niet om drinken. Een wijn laat zich opdelen in meerdere lagen: geur, kleur en natuurlijk smaak. Proef je aardbei, framboos, kers of nog iets anders? Is het zoetsappig of zuur? Wie zulke aspecten op zich laat inwerken, kan smaaksensaties koppelen aan bepaalde kwesties die er spelen. Wijn proeven wordt zo een hulpmiddel om gevoelens op een verstandelijke manier te verwoorden. Het vraagt veel concentratie en bereidheid om te luisteren en door te vragen. Soms verzoekt een opdrachtgever mij om een bepaald gespreksthema, zoals ‘vertrouwen’ of ‘communicatie’.
Hoeveel drinkt een gespreksdeelnemer per sessie?
,,Als je 15 wijnen proeft en elke slok weer uitspuugt, staat dat gelijk aan 1 glas wijn. Veel meer moet ook niet, anders kun je aan het einde van de avond geen normaal gesprek meer voeren. In de tijd van Socrates kwamen de Griekse filosofen al bijeen om wijn te drinken en samen te praten, maar dronkenschap was niet toegestaan. Ook in het bijbelboek Sirach staat: “Wijn is leven voor de mens, als je hem op het juiste moment en met mate drinkt.”
Wijnproeven als meditatievorm?
,,Ja, ergens wel. In elk geval als een ingang naar verdieping en analyse. En als middel om onbekende aspecten van je eigen leven aan het licht te brengen.”