GezondheidSitos TekstwerkWerk & Zaken

Nieuw project: Troost Overleven, emancipatie van mensen met een handicap

In augustus 2020 voerde ik een verkennend overleg met  Jan Troost van Inclusie Verenigt.

Jan Troost is onder meer theatermaker, maatschappelijk werker, dagvoorzitter, blogger, vlogger en nog veel meer. Maar met name is hij een voorvechter van het eerste uur waar het gaat om gelijke rechten voor mensen met een beperking.
Daarover heeft hij in de loop der jaren een indrukwekkend autobiografisch document opgesteld. Hij beschrijft zijn ontwikkeling van broos, gehandicapt kindje tot jeugdig activist en uiteindelijk professioneel belangenbehartiger.

Deze memoires laten zich bij flarden lezen als een schelmenroman; zelfmedelijden is Jan vreemd en hij schuwt de galgenhumor niet.

Bovendien is zijn relaas uitermate leerzaam.
Tussen alle kwinkslagen door brengt hij gedetailleerd verslag uit van een halve eeuw gehandicaptenemancipatie. Een krachttoer waarbij hij en zijn strijdmakkers zichzelf letterlijk en figuurlijk in hun rolstoel bergopwaarts moesten zeulen.
In soms onthutsende anekdotes schetst hij een tijdsbeeld van het maatschappelijk perspectief op en omgang met de gehandicapte medemens.

Waarom vertel ik dit hier?
Wel, Jan heeft mij tot zijn redacteur benoemd! Samen gaan we een boek maken over zijn belevenissen als activist en belangenbehartiger.
Vanaf juni 2021 dompel ik mij dus onder in dit onderbelichte aspect van de vaderlandse geschiedenis…

Wordt vervolgd!