Berichtenpagina

Psycholoog Hanneke Schaap: ‘Suïcidale personen zijn mensen zoals jij en ik’

Beeld: Pixabay Sinds 2014 doet het Kennisinstituut christelijke ggz onderzoek naar suïcide en religie. Begin 2024 verscheen Suïcide, Als leven een loden last wordt; een informatief boek voor hulpverleners, pastores en andere betrokkenen. (meer…)

Lees verder

Dominee-donor Michiel Aten richtte platform op voor zaaddonoren

Spermabanken hebben de laatste jaren een slechte pers: chaotische administraties en malafide artsen veroorzaakten het nodige leed bij donorkinderen en hun familie. En dat terwijl de meeste spermadonoren toch aardige en fatsoenlijke mensen zijn. Aldus Michiel Aten, emeritus predikant en oud-donor. In het voorjaar van 2023 startte hij een platform voor

Lees verder

Schilder Cornelius Völker brengt een ode aan het alledaagse

Cornelius Völker: Handen, 2003. Olieverf op doek, 200x300cm, collectie kunstenaar Gebruikte tampons, afgevallen bloemblaadjes, een stapel oude dossiermappen. De Duitse kunstenaar Cornelius Völker verheft het schijnbaar onooglijke tot onderwerp van zijn olieverfschilderijen. Museum MORE toont een overzicht van ’s mans oeuvre. (meer…)

Lees verder

Opnieuw een theatrale ‘Matthäus’ van het Luthers Bach Ensemble

Matthäus Passion door het Luthers Bach Ensemble. Foto Niels de Vries, 2022 Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen ontwikkelde een eigen Matthäus-traditie. Geen plechtige concertceremonie rondom een roerloze Christus in rokkostuum, maar een dynamische, ‘semiscenische’ voorstelling. Met interactie onderling én met het publiek. (meer…)

Lees verder

Biografie van pater Bernard van Klaarwater, avonturier met een missie

De vulkanen bij Rabaul in Papoea-Nieuw-Guinea. Foto Jules via Pixabay In 2020 begon publiciste Marianne Visser van Klaarwater aan een onderzoek naar leven en werk van haar oom, pater Bernard van Klaarwater. Vanaf 1923 werkte hij missionaris van het Heilig Hart in Papoea-Nieuw-Guinea.  Talloze brieven schreef hij daarover aan zijn familie.

Lees verder

Noord-Nederlandse koren zingen een drieluik van verlies, hoop en troost

Beeld: Pixabay November is van oudsher de maand waarin we de doden herdenken. Kamerkoor Capella Frisiae en de Roden Girl Choristers herdenken in vier Noord-Nederlandse kerken alle slachtoffers van oorlogen en natuurrampen. Initiatiefnemer is de Friese dirigent en componist Hoite Pruiksma, die speciaal hiervoor een nieuw koorwerk schreef.   (meer…)

Lees verder

Veelbetekenende stilte in schilderijen van Lara de Moor

Beeld: Lara de Moor / Polygon (2017), olieverf, privébezit. © Lara de Moor Museum MORE presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Lara de Moor. De kunstenares gunt ons een blik in de verlaten kamers van verwaarloosde huizen. In subtiele tinten brengt ze een zweem van melancholie over, van heimwee ook. Tegelijk

Lees verder

De lyrische natuurbeleving van schilder Eugène Brands (1913-2002)

Eugène Brands: 'Wide Country' (1976), olieverf op doek, 200x400 cm. Cobra Museum Meestal zien we in het Noord-Veluws Museum figuratieve schilders, die een band hebben of hadden met de vroegere kunstenaarskolonie in Nunspeet. Maar Onder de Bos is een hommage aan de lyrische abstractie van Eugène Brands (1913-2002). (meer…)

Lees verder

De Wet meerouderschap moet primair het belang van het kind dienen

Beeld: Kris via Pixabay Draagmoederschap en meer specifiek de Wet meerouderschap bleken eind augustus een veelbesproken onderwerp bij o.a. Nieuwsuur en in Trouw. In het maatschappelijk debat worden echter een paar punten gemist, en wel vanuit het perspectief van het gewenste kind zelf. Vandaar dat Stichting Donorkind ook die invalshoek wil belichten.

Lees verder