Berichtenpagina

‘Nieuwe Kaders’: een wandeling door de kunstgeschiedenis van het interbellum

‘Nieuwe Kaders’ heet de nieuwste expositie in Museum MORE. Drie grote zalen onthullen hoe fotografen, cineasten en schilders elkaar al dan niet bewust hebben beïnvloed. Het resultaat is een aanstekelijk sfeerbeeld van de Nederlandse kunstgeschiedenis tijdens het interbellum.   Margaretha Coornstra (meer…)

Lees verder

Marietta Petkova en de menselijke stem van Debussy

Op reis door de 24 Préludes Voor de Bulgaarse pianiste Marietta Petkova werd het Debussyjaar 2018 aanleiding tot een diepgravende studie van zijn 24 Préludes, die hij verdeelde over Livre I en Livre 2. Bekroning hiervan is de live opname van een recital op 20 juni 2019; een vermetel project, want de

Lees verder

In kerststemming met ‘Lessons and Carols’

Of je nu wel of niet gelooft: de beproefde Engelse formule van ‘Nine Lessons and Carols’ brengt je onverbiddelijk in kerststemming. En de aansprekende muziek maakt − naast de afwezigheid van een preek − het hele gebeuren ook nog kindvriendelijk. (Beeld: Kampen Boys Choir tijdens de 'procession', foto Freddy Schinkel) (meer…)

Lees verder

De Duikelaar eert bekende én anonieme verzetshelden

Nederland kent musea in allerlei soorten en maten, officiële en officieuze. Noem een willekeurig onderwerp en er is wel ergens een museum aan gewijd. Veel kleine musea zijn merendeels afhankelijk van gedreven vrijwilligers. Je wordt er hartelijk ontvangen. Zo ook in onderduikersmuseum De Duikelaar in het Drentse dorpje Nieuwlande.  (meer…)

Lees verder

Begijnen waren ‘vroom, maar niet wereldvreemd’

Nederland kent musea in allerlei soorten en maten, officiële en officieuze. Noem een willekeurig onderwerp en er is wel ergens een museum aan gewijd.Veel kleine musea zijn merendeels afhankelijk van gedreven vrijwilligers. Je wordt er hartelijk ontvangen. Zo ook in Breda’s Begijnhof Museum. (meer…)

Lees verder

De kerstgedachte van pianiste Marietta Petkova

De Bulgaarse jeugd van sterpianiste Marietta Petkova (1968) werd overschaduwd door het Sovjetregime. Kerstfeest kon alleen in het geheim worden gevierd. Maar des te dierbaarder is haar herinnering aan die intieme kerstavonden met hun rijke symboliek. 'Mede daardoor voel ik het nu als mijn opdracht om iets van dat licht

Lees verder

De zoektocht van donorkind Arian de Wit

Arian de Wit was 42 toen hij zijn vader verloor. Pas na de crematie ontdekte hij dat deze man niet zijn biologische vader was geweest. Arian is verwekt met donorzaad. In zijn boek ‘Ik mag er zijn - Een zoektocht naar de Vader’ beschrijft hij de gevolgen van dit familiegeheim: voor

Lees verder

LAVALU: eigentijdse kamermuziek over de liefde

Jarenlang toerde pianiste en zangeres LAVALU met haar band langs honderden poppodia. Maar in 2017 gooide ze het roer om en koos voor intimiteit en kwetsbaarheid. Deze maand verscheen het vervolg op haar solo-cd Solitary High, eveneens opgenomen in de beroemde Teldex Studios te Berlijn. Beeld: LAVALU, © Jitske Schols (meer…)

Lees verder