De Groene Welle biedt een heel scala aan voortgezet onderwijs voor leerlingen die ‘iets’ met natuur hebben.
Boomverzorging, honden trimmen, bloemschikken, paardensport – de Groene Welle heeft er een vmbo-of mbo-opleiding voor. Zelfs als je je werkplek liever in de Afrikaanse savannen zoekt.

’s Winters gaat hij met de bus van zijn woonplaats Genemuiden naar Zwolle. Maar in de lente, zomer en herfst fietst Marvin van Hasselt (15) dagelijks door weer en wind naar school. “Ik doe er precies een uur over,” zegt hij tevreden. Twintig kilometer heen, twintig kilometer terug: Marvin heeft het er graag voor over. Niet alleen omdat hij door die fietstraining een prima conditie heeft opgebouwd, maar vooral omdat hij zich helemaal op zijn plek voelt binnen de Groene Welle. “Een geweldige school. Echt geweldig!” klinkt het enthousiast.

Wat dreef hem drie jaar geleden naar het vmbo-Groen? Marvin: “Eigenlijk heb ik al vrij vroeg besloten om iets met dieren te gaan doen.” En dan heeft hij niet over veeteelt of paardensport: “Ik wilde toen al het liefst met wilde dieren werken.”
Moeten we dan denken in de richting van bosbeheer? Dassen, herten, wilde zwijnen?
“Nee, aan olifanten en leeuwen en zo! Wilde dieren in het buitenland, dat lijkt me geweldig. Als klein jochie zei ik al tegen mijn oma: ‘Later wil ik naar het buitenland. Maar ook dan kom ik heus nog wel op je verjaardag, hoor!’ Want ik heb een erg aardige oma en ik zag dat ze er een beetje van schrok dat ik naar het buitenland wilde.”
Dus als Marvin ooit een betrekking bij het Zuid-Afrikaanse Kruger Park aangeboden krijgt, is hij daar wel voor te porren?
“Oh, zeker weten. Ja, dat zou natuurlijk helemaal fantástisch zijn! Maar desnoods wil ik ook wel in een dierentuin werken. Dieren verzorgen. En dan vooral graag exotische diersoorten.”

Wat vindt hij tot dusver terug van zijn ambities aan de Groene Welle?
“Nou, op dit moment nog niet zo heel veel. Ik zit nu in het laatste jaar van vmbo-Groen. En wat je daar leert, zijn vooral de basisbeginselen van de landbouw. Maar dan ook echt in de volle breedte! Feitelijk leer je hier alles wat je op het ‘gewone’ vmbo ook leert, inclusief wiskunde, economie, Duits en Engels, maar dan met die groene kant er nog extra bij. Je krijgt ook les over veeteelt en over het kweken van groenten en bloemen. Zo moet je bijvoorbeeld berekenen hoeveel je van een bepaald gewas kunt verbouwen op één hectare. En dan is er nog de ‘de dierenkant’, zal ik maar zeggen. Hoeveel voedsel heb je per dag nodig voor een koe? Dat soort dingen.”
Nee, leeuwen en olifanten heeft de Groene Welle niet in huis. “Maar er zijn wel kippen en zo. En er zijn drie lokalen met dieren. Knaagdieren, hagedissen en slangen. Zelfs pythons! En straks wil ik doorstromen naar het mbo en de Wildlife-richting gaan doen. Ja hoor, dat kan ook op de Groene Welle. Gelukkig wel, want ik heb het hier enorm naar mijn zin.”

Met merkbaar plezier blikt Marvin terug op zijn Gemengde Theoretische Leerweg. “In klas 1 tot en met 3 krijg je de ‘groene’ vakken: Dier, Bloem, Groen en Plant,” licht hij toe. “Dan ga je echt zelf met dieren aan de slag. Of bloemboeketten maken. En bij het vak Groen leer je allerlei hovenierswerkzaamheden. Een schutting zetten, straatjes leggen, haagjes planten…”

Marvins volgende etappe wordt dus mbo Dier & Welzijn, met de specialisatie Wildlife. Een studierichting die op de website van de Groene Welle bijzonder aantrekkelijk wordt omschreven, zeker voor wie van avontuur, natuur en dieren houdt. Hoe de opleiding er qua opbouw precies uitziet, weet Marvin nog niet. “Maar ik verwacht er veel van. Het liefst zou ik daarna gaan werken in Afrika. Want dat is toch het allermooiste continent van de wereld,” zegt hij eerbiedig. “Ik ben er nu zelf twee keer geweest, maar dan meer in het noorden, Egypte en Tunesië. Nee, leeuwen heb ik daar niet gezien. Wilde kamelen waren er wel. En ik heb gieren in de lucht zien cirkelen.”
Wildbeheer, het beschermen van die majestueuze natuur met zijn vele diersoorten, daar ligt Marvins roeping. “In Afrika heb je veel stropers. Ik zou graag mijn steentje bijdragen om de dieren daartegen te beschermen. Oké, soms moet een ziek dier worden afgeschoten. Maar je hebt ook mensen die het voor de lol doen. En die onzin moet gewoon stoppen.”

(de Stentor, onderwijsbijlage januari 2016)