DUSSEK – Piano Concertos Op. 3, Op.14 & Op.49
Ulster Orchestra o.l.v. Howard Shelley (piano)
Hyperion CDA68211•DDD-74′
Waardering: 8


En daar was Howard Shelley weer, in zijn dubbelrol als pianist en orkestleider. Met wederom drie pianoconcerten van de Tsjech Jan Ladislav Dussek (1760-1812), of Dussík zoals op zijn geboorteakte staat. Veel mensen zullen niet meteen een klankbeeld hebben bij die naam, maar in zijn eigen tijd gold hij als een vooraanstaand componist en Beethoven vond ’m goed.
Anders dan Beethoven zelf schreef Dussek trouwens geen 5 maar bijna 20 pianoconcerten, die tegelijk zijn enige orkestwerken zijn. Daarvan nam Shelley met het Ulster Orchestra al drie op in 2014 en startte hiermee de Hyperion-serie The Classical Piano Concerto. Meteen werd enthousiast gereageerd op het idee om dit repertoire weer op te poetsen. Maar dit tweede Dussek-album is voor liefhebbers van vroeg-19e eeuw minstens zo’n begeerlijk kleinood.

Qua stijl beweegt Dussek zich in het overgangsgebied van classicisme naar romantiek. Bij het pianoconcert in Es op.3 klatert het Allegro Maestoso nog onloochenbaar klassiek en onbekommerd uit de speakers, al krijgt de sluike melodie van het Andantino al een ietwat duistere lading.
Op. 14 in F opent met een innemend thema, harmonisch inventief ingevuld, waarna een arcadisch, door Shelley aandachtig gefraseerd Adagio volgt. Dusseks enige mineur-pianoconcert, dat in g Op. 49, doet uitgesproken beethoveniaans aan.
Howard Shelley bejegent de Boheemse, maar bereisde meester met alle égards. Zijn glasheldere, puntgave loopjes en het discrete toucher geven elke noot het juiste gewicht. Het Ulster Orchestra is daarbij steeds alert en sprankelend aanwezig. Een aanrader voor wie Dussek van zijn beste kant wil horen.

Margaretha Coornstra