MuziekRecensie

LAVALU: eigentijdse kamermuziek over de liefde

Jarenlang toerde pianiste en zangeres LAVALU met haar band langs honderden poppodia. Maar in 2017 gooide ze het roer om en koos voor intimiteit en kwetsbaarheid. Deze maand verscheen het vervolg op haar solo-cd Solitary High, eveneens opgenomen in de beroemde Teldex Studios te Berlijn.

Beeld: LAVALU, © Jitske Schols

ND, oktober 2019

Marielle Woltring, alias LAVALU, componeerde onder meer de muziek voor Het Pauperparadijs (2016/2017), de succesvolle theatervoorstelling over het armengesticht Veenhuizen.
Maar in 2017 verscheen ook haar cd ‘Solitary High’, geïnspireerd op onder meer de Winterreise van Schubert en de Gymnopédies van Satie. ‘Kamermuziek anno nu’, noemde ze haar nieuwe aanpak: moederziel alleen achter de vleugel, met klassiek pianospel en ongekunstelde zang.

Het vervolgalbum Midair vormt het middenpaneel van wat een triptiek moet worden. ‘Het nachtelijk dromen van Solitary High zet ze nu om in léven. Niet meer dromen, maar dóen,’ belooft het persbericht. ‘Satie maakt plaats voor Bach en Debussy voor Pärt.’

Onversneden barok

OpeningsnummerHope’ blijkt een weemoedig wiegend walsje onder haar omfloerste stem. En ja, daarna horen we veel, héél veel Bach-invloeden. Het instrumentale ‘Unfold’ is zelfs onversneden barok, inclusief doorzichtig contrapunt en soms een ‘Pralltriller’. En ‘Daybreak’ is  wederom hartstikke Bach, qua pianospel én qua zanglijn.
LAVALU behandelt − net als Bach, of als een Purcell − de stem bijna instrumentaal, met dramatische intervalsprongen en staccato noten: ‘Oh! Oh! It’s never ending, no! No…!’

Toch zijn romantiek en impressionisme niet verdwenen uit haar idioom. In het lyrische ‘Birds’ horen we nog altijd flarden Debussy en Satie terug. De tegendraadse ritmiek van titelnummer ‘Midair’ kruist Bach met Piazzolla, maar het intro van ‘Anthem’ ademt weer Schubert en Schumann. LAVALU zingt van inkeer, van een nieuwe zonsopgang, van liefde ‘…and we can be as one’. De spirituele lading is onontkoombaar.

‘Midair’ is een muzikaal weldadig en tegelijk fijnzinnig album over liefde. Welke liefde? Dat is aan de luisteraar. ‘Ik vind het heerlijk om mijn teksten níet uit te leggen,’ aldus LAVALU in 2017. ‘Sommige fragmenten schrijf ik misschien met mijn dochtertje voor ogen. Maar verderop kan het over een geliefde of zelfs over de hele wereld kan gaan.’

LAVALU: ‘Midair’.
Tour t/m 19 december 2020.
Zie www.lavalu.nl

Waardeer dit artikel!

Waardeer je dit artikel? Voel je vrij om dit te laten blijken met een kleine bijdrage. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand te houden.

Mijn gekozen donatie € -