Emoties delen via muziek
Muziek

Emoties delen via muziek

(artikel uit 2012)

NIEUWLEUSEN – Tjako van Schie is juist teruggekeerd uit Portugal, waar hij viermaal per jaar concerten en gastlessen geeft. Het is maar één aspect van zijn nauwe samenwerking met de Amsterdamse saxofonist Henk van Twillert. Laatstgenoemde woont inmiddels in de havenstad Porto, als docent saxofoon aan de ‘Escola Superior de Música’.

De kunstbroeders ontmoetten elkaar in 1987 tijdens een ‘Saxofoonweek’ in het Hilversums conservatorium. Sindsdien vormen ze een hecht duo, dat onvermoeibaar op zoek blijft naar nieuwe projecten. Hun beider open mind voor muziekstijlen verbindt hen evenzeer als hun karakters elkaar aanvullen: “Henk is echt een gevoelsmens en weet dat op een ontzettend mooie manier over te brengen via de saxofoon,” vindt Van Schie. “Zelf ben ik iets rationeler ingesteld. Nu is mijn rol ook meer dienend en ondersteunend. Niet dat ik niks in te brengen heb, maar als begeleider behoor je wel de stabiele factor te zijn. Als iemand echt helemaal los gaat op dat podium, moet de pianist een kader blijven bieden en soms een beetje bijsturen.”

Hun repertoire behelst alle denkbare stijlen: klassiek, jazz, wereldmuziek, eigen composities… “Dat is het ook leuke met saxofoon: dat je constant cross-overs maakt. Wanneer je bijvoorbeeld een Rachmaninov-lied op saxofoon speelt, moet je dat sowieso al anders aanpakken dan wanneer je zingt.”

In Portugal zijn ze actieve pleitbezorgers voor de saxofoon. “Want hoewel Porto een miljoen inwoners heeft, was er veertien jaar geleden nog vrijwel niets te doen op saxofoongebied,” vertelt Van Schie. “Henk ontdekte al gauw dat hij in de hele stad zelfs geen saxofoon kon kopen..!”

Maar wie Portugal zegt, zegt fado. Liggen fado-weemoed en saxofoon-melancholie dan niet juist in elkaars verlengde? Van Schie: “Jazeker! Zo heb ik ooit de ‘Fado Azul’ gecomponeerd voor een saxofoonstudent van Henk. Die jongen heeft het stuk tijdens zijn eindexamen gespeeld.” Lachend: “Later kwam zijn oma ons vertellen dat ze nog nooit zo’n práchtige Portugese fado had gehoord..!”

Henk van Twillert en Tjako van Schie vieren hun jubileum met de driedubbel-cd ‘A Bag of Music’: een bonte bloemlezing uit hun ransel vol muziek, waarmee ze de afgelopen 25 jaar diverse continenten afreisden. “De eerste cd, ‘Vocalise’, hadden we in 2008 al gemaakt. Omdat we toen niet helemaal tevreden waren, is die eerst blijven liggen. Maar vorig jaar beluisterden we de opnamen opnieuw en beseften we: dit is helemaal goed, niks meer aan doen!”

Vanwege een overvloed aan lievelingsrepertoire kwamen er nog wel twee cd’s bij. “De volgorde ontstond spontaan, we hebben het lukraak opgenomen zoals de bladmuziek lag opgestapeld. De opnamen duurden maar kort; over elke cd hebben we zo’n vijf à zes uur gedaan. Qua montage is er ook weinig geknipt en geplakt, dus het is bijna live wat je hoort.”

Is er een onderliggend thema? “Nou, dan denk ik toch aan de titel van de derde cd: ‘Wonderful World’. Het gaat in wezen om vriendschap; de vriendschap tussen Henk en mij, maar ook die met ons publiek. Want met muziek maak je overal ter wereld vrienden, je deelt emoties… Muziek verenigt.”

Tjako van Schie (1961) studeerde aan het conservatorium te Zwolle. Hij is pianist, componist en arrangeur. Naast zijn internationale loopbaan als uitvoerend musicus is hij correpetitor aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en gastdocent aan het conservatorium in Porto, Portugal.
Ter gelegenheid van zijn 25-jarige samenwerking met de vermaarde en kleurrijke saxofonist Henk van Twillert verscheen in het najaar van 2011 hun driedubbel-cd ‘A Bag of Music’.

(de Stentor, 27-04-2012)