MuziekRecensie

Een Mozart voor fijnproevers

MOZART: Piano Concertos Nos. 25 & 26
Francesco Piemontesi (piano) & Scottish Chamber Orchestra o.l.v. Andrew Manze.
LINN CKD 544 • DDD-61’ – Waardering: 9

(Pianist, december 2017)

Twee pianoconcerten uit Mozarts Weense tijd: het fleurige nummer 26 in D K537 en het ravissante nummer 25 in C K503. De jonge Zwitser Francesco Piemontesi toont zich hierin een geboren mozartiaan: behendig en glashelder qua toonvorming en structuur, met evenveel aandacht voor detail als voor de grote lijn.
Met uitgekiende verfijning en expressie speelt hij het Larghetto (Pianoconcert nr. 25), inclusief aanstekelijke buitelingen in de cadens. Ook in Pianoconcert nr. 26 weet hij alle muzikale patronen sierlijk aan het licht te tillen. Steeds profileert hij zich als een intelligent musicus, die elke emotie zorgvuldig sublimeert en zich nergens laat gaan.

Dirigent Andrew Manze is van huis uit specialist in de oude muziek en het onvolprezen Scottish Chamber Orchestra klinkt dan ook historisch voortreffelijk geïnformeerd, zoals de term luidt.Wel speelt men in een zo te horen in een sherry-droge akoestiek. Dat is tenminste de eerste indruk bij de openingsmaten van nr. 26, hoewel het Allegro Maestoso van nr. 25 weer welhaast beethoveniaans voortvarend klinkt en die droogte minder opvalt. De Finale daarvan (Allegretto) wordt ook beslist een parelende apotheose, die de gekozen volgorde op deze cd nog eens rechtvaardigt. Maar bij nr. 26 bekruipt je soms toch het idee de klank in deze ruimte ietwat aan glans en diepte inboet, althans wat de orkestpartij betreft.
Al is dat wel de enige kanttekening die je kunt maken. Voor het overige blijft dit een Mozart voor fijnproevers.

Margaretha Coornstra