Zutphen is een antroposofisch bolwerk
Lifestyle

‘Zutphen is een antroposofisch bolwerk’

Sopraan Johannette Zomer reist voor haar carrière van het ene continent naar het andere.
Ruim acht jaar geleden koos de geboren Twentse een verbouwd pakhuis in het oude centrum van Zutphen als uitvalsbasis.

Je wilde gefotografeerd worden met de Walburgiskerk op de achtergrond. Waarom?

“Dat is toch een van de mooiste plekjes. Met dat stukje oude stadsmuur en De Bleek, het grasveld waarop mensen vroeger hun lakens te drogen legden.”

Waar kun je lekker eten?

“Ik denk nu aan twee verschillende prijsklassen, vlakbij het station. Als ik echt chic uit eten wil, ga ik naar De Galantijn. En ik kom graag inrestaurant Lekker: goedkoper, maar ook heel goed. Ik vind het fijn dat ze streekproducten gebruiken. Je eet als het ware met de seizoenen mee. En bij elk stuk vlees weet je: dit dier heeft een goed leven gehad.”

Wat vind je karakteristiek voor de sfeer?

“Dat Zutphen een antroposofisch bolwerk is. Toen wij hier kwamen wonen, waren er twee Vrijescholen voor middelbaar onderwijs, die inmiddels zijn gefuseerd. Veel ouders die bewust een Vrijeschool voor hun kinderen kiezen, verhuizen hierheen zodra hun kinderen de brugklasleeftijd hebben bereikt.”

Wat merk je daar als inwoner van?

“Spirituele winkeltjes, yogapraktijken, alternatieve helers… Veel ruimdenkende en creatieve mensen zijn hierheen getrokken.Ik vind dat persoonlijk heel prettig.”

Zijn er ook minder prettige dingen?

“Nou, Zutphen is momenteel een niet al te rijke stad. Denk aan het verdwijnen van twee opleidingsinstituten − de Stichting Studiecentrum Rechtspleging, een opleiding tot rechter, en een politieopleiding − en straks waarschijnlijk de rechtbank zelf. Dat trekt een wissel op de plaatselijke economie.”

Hoe is het winkelaanbod?

“Dat weerspiegelt de grote diversiteit van inwoners. Zutphen heeft zowel echt luxe modewinkels, voor het hogere segment, als winkels waar ze een eerlijke katoenen kleding verkopen. Maar ook winkels waar je goedkoop boodschappen kunt doen. Dat kan allemaal naast elkaar bestaan. Opmerkelijk detail: in het centrum vind je eigenlijk geen gewone supermarkt, wel daar net buiten.”

Waar kom jij zelf graag?

“In een van de vele delicatessen- en wijnwinkels, zoals Pure Taste of Noten en Zo.”

Hoe is het cultuurleven in Zutphen?

“Zeer divers! We hebben het Internationaal Cellofestival en sinds 2014 een Beethoven Festival, het Henriette Polak museum en er zijn zelfs plannen voor een pianoforte-pop up museum. En de Hanzehof heeft met de Buitensociëteit een van de mooiste concertzalen van Nederland. Het klinkt daar als een droom! Heerlijk om er te mogen luisteren, maar ook om er zelf te zingen.”

Heb je nog een verbeterpuntje?

“Het is jammer de gemeente op cultuurgebied een beetje achter de feiten aanloopt. Men is financieel erg voorzichtig. Er liggen nu zelfs plannen om die Hanzehof te ontmantelen, dat zou een ramp zijn. Ik denk dan:waag het nou eens om te investeren, zodat de zaak weer in beweging komt…!”

Zutphen wordt wel de Torenstad genoemd. Welke toren is de mooiste?

“Die van de Walburgiskerk, met dat gouden bolletje op de spits. Bij mooi weer zie je dat op kilometers afstand al schitteren in de zon.”