Eindbestemming Eerbeek
Lifestyle

Eindbestemming Eerbeek

Deze zomer betrokken Ria en Tonny Rutenfrans hun allereerste koopwoning: een ruim en licht bovenhuis in de winkelstraat van Eerbeek. Ze hebben uitzicht op een gezellige drukte, waarvan ze dankzij goede isolatie toch bijna niets horen. “Hier willen we de rest van ons leven blijven.”

Het zonnige dakterras gaf de doorslag. Ria Rutenfrans zag de foto en werd er meteen verliefd op. Het pand Stuijvenburchstraat 149a stamt uit 1964 en ligt in het centrum van Eerbeek, boven een modezaak. De ramen aan de voorkant kijken uit op een gezellige winkelstraat; aan de achterkant zie je dagelijks de nostalgische trein halt houden bij het stationnetje van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. En dit alles in de lieflijke, bosrijke omgeving bij de Veluwezoom en de IJsselvallei.

Dit is het eerste koophuis van het echtpaar Rutenfrans.
“Vijf jaar geleden huurden we een mooi nieuwbouwappartement, met een garage eronder,” zegt Tonny. “We dachten: dit is onze eindbestemming.”
Ria: “Van binnen was het leuk. Maar vanaf het balkon zag je alleen maar de hoge grijze muren van huizen verderop.” Ook de huur dreigde een probleem te worden. Tonny: “Het leken eigenlijk wel seniorenappartementen, dat wil zeggen: er woonden alleen mensen die al gepensioneerd waren. Ze hadden hun huis verkocht en het geld op de bank. Ria en ik waren de enigen die nog steeds werkten. Dus wíj zaten met ons inkomen telkens tegen die 6,5 procent huurverhoging aan te hikken.”

Ria: “Op een dag zei ik tegen Tonny: stel dat jou iets overkomt, dan kan ik later niet de huur betalen van mijn pensioentje. Want die loopt misschien wel op tot duizend euro.” Het was een schoonzus die in maart met de eye opener kwam: “Waarom gaan jullie niet op zoek naar een koophuis?” Aldus geschiedde. Ze overwogen al een huis in Loenen, toen Tonny’s oog op de advertentie voor hun huidige woning viel. “Ik zag dat heerlijke dakterras en zei tegen Ria: ‘Moet je híer eens kijken!”

Binnen een week hadden ze een voorlopig koopcontract, vertelt Tonny. De woning stond nét op Funda.nl, voor een vraagprijs van 175.000 euro. Meteen belden ze makelaar Kees Beltman. Een week later konden ze de woning bezichtigen. “Toen brachten we diezelfde avond nog een bod uit. En de volgende dag was de koop gesloten voor 170.000 euro.” Lachend: “Op vrijdag hebben we met de financiële man van Best Living de papieren doorgekeken en tekenden we een voorlopig contract onder voorbehoud; op zaterdag volgde de bouwkundige keuring en op zondag vertrokken we voor een maand naar Bali!”
Ria en Tonny Rutenfrans zijn namelijk dol op reizen. Tonny: “Elk jaar proberen we toch wel één grote reis te maken.”
Ria somt op: “We zijn nu twee keer op Bali geweest, en in Thailand, Maleisië, Egypte… Maar we zijn ook met een camper door Vancouver en de Rocky Mountains getrokken.”
Tonny: “Ja, zalig! Dat is echt ontstressen.”
Gezien hun onstilbare reislust hebben ze geen behoefte aan een tuin.“Tuinieren is toch niet mijn hobby,” lacht Tonny. “Geef mij maar computers!” Trouwens, het L-vormige dakterras biedt meer dan genoeg ruimte voor bloem- en plantenbakken.

Wel hebben ze de keuken verbouwd. “Het keukenblok is vernieuwd en de muur een eind verplaatst,” licht Tonny toe. Ria wijst naar buiten: “Als ik in de keuken bezig ben, kijk ik uit op de winkelstraat en zie ik mensen rondlopen. Dat vind ik gezellig, een beetje reuring zo vlakbij huis. En toch hoor je niets, het is binnen heel rustig.” Tonny: “Ja, het is goed geïsoleerd.”

Heel blij zijn ze ook met de logeerruimte boven. Ria: “Vroeger sliepen onze kleinkinderen altijd op een luchtbed. Maar nu krijgen ze een ruime slaapkamer met een echt bed.” En tot slot is er nog het even ondefinieerbare als onmiskenbare gevoel van ‘thuis’. Ria: “Toen we deze woning kwam bezichtigen, voelde het meteen goed. Dat had ik niet met dat huis in Loenen, waarop we al een optie hadden. Maar dit voelde gelijk als een warme jas.” Tonny: “Ja, hier willen we altijd blijven.”

Even voorstellen
Ria Rutenfrans (60) is cateringbeheerder bij de Loenense vestiging van Smurfit Kappa, een Ierse multinational die dozen vervaardigt. Tonny Rutenfrans (62) is process operator bij DS Smith Packaging in Eerbeek. Ria en Tonny zijn energieke, reislustige types. Ze wonen graag in een levendige omgeving.

Huizenpaspoort
Qua woningen boven winkels is er een ruime keus in prijssegment en kwaliteit. Vroeger woonden daar vooral de winkeleigenaren. Nu zijn het vaak starters, singles en ouderen die graag in het centrum wonen, vlakbij allerlei voorzieningen. Veel aanbod ontstaat doordat singles een partner krijgen en/of een gezin stichten. Minpuntje is wel dat er boven winkels doorgaans een lift ontbreekt en de slaapkamers een verdieping hoger liggen. Maar fitte en mobiele senioren hebben daar geen moeite mee.

(de Stentor, & katern, 04-12-2015)