De pianist kiest graag het zwerk
Lifestyle

De pianist kiest graag het zwerk

Elke week bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties.
Ditmaal Maarten van Veen uit Schalkhaar. Hij is pianist, dirigent van o.a. het Doelen Ensemble en artistiek leider van het Hortus Festival.

(de Stentor, ‘Mijn geld & ik’, 15-06-2016)

Waaraan geef jij graag je geld uit?

,,Aan vliegen. Dat is mijn grote passie.”

Hoe lang vlieg je al?

,,Ik begon op mijn veertiende met zweefvliegen, op Terlet. Alleen duurt het bij zweefvliegen erg lang voordat je voldoende uren hebt gemaakt om je brevet te halen. Daarom ben ik gaan motorvliegen, in Duitsland. Want in Nederland betaalde ik toch nog 26 keer 100 gulden. In Duitsland kon je destijds met een abonnement veel goedkoper vliegen dan in Nederland. Bovendien vond ik de Duitse opleiding degelijker.”

Wat kost een uurtje vliegen vanaf Teuge?

,,Afgerond 80 euro per uur. Wanneer je dan ook nog met iemand samen vliegt en die kosten deelt, is het echt geen dure hobby.”

Zijn de tarieven op alle luchthavens gelijk?

,,Nee, soms betaal je 160 euro per uur. Dan heb je ook een groter vliegtuig, voor vier personen. Maar daar heb ik geen behoefte aan. Al is het wel gezellig om samen met iemand anders te vliegen. Dan komen de gesprekken ook los. Want vliegen doet iets met je, het opent je geest. Als je dat IJsselmeer daar voor je ziet liggen, als een klein plasje… Dan denk je: ‘Wat is de wereld klein! Waar hébben we het over?’ Het relativeert enorm.”

Maar het is ook milieuvervuilend.

,,Ha, dat hoor ik heel vaak. Maar kijk, zo’n vliegtuig heeft een snelheid van 220 à 240 kilometer per uur. In zo’n uurtje verbruik ik zo’n 15 liter. Als ik per auto met 120 kilometer per uur over de snelweg rijd en zie wat ik dan aan diesel kwijt ben, dan blijkt vliegen goedkoper en schoner. En ik moet voor mijn werk vaak in Rotterdam zijn, dus…”

Vlieg jij voor je werk even naar Zestienhoven?

,,Ja.”

Waarom ben je geen beroepspiloot?

,,Dat had gekund. Maar ik vond van jongsaf ook de piano fantastisch. En voor piloten was er destijds weinig kans op een baan, terwijl ik toen in de muziek best wat kon verdienen. Dus werd het conservatorium.”

Hoe is het nu financieel in muziekland?

,,De cultuurbezuinigingen hè? Als dirigent van het Doelen Ensemble houd ik m’n hart vast voor de subsidieverdeling straks in Rotterdam. Terwijl cultuur en creativiteit zo belangrijk zijn voor de mensheid.”

In welk opzicht bijvoorbeeld?

,,Veel mensen hebben in hun werk vooral uitvoerende taken. Maar wanneer iemand zelf dingen moet uitvinden of nieuwe oplossingen bedenken, komt een bepaalde energie vrij. Dat proces dwingt tot nuancering, tot nieuwe gezichtspunten: ‘Als ik dít probeer, wat dan? Of lukt het misschien beter vanuit díe hoek?’ Dus ik vrees dat mensen meer in hokjes gaan denken naarmate er meer creatieve werkplekken verdwijnen. Misschien is het zelfs geen toeval dat de cultuurbezuinigingen samenvielen met de opkomst van een extreem zwart-wit denken.”

Leg je weleens ergens geld op toe?

,,In het begin zeker. Soms vond ik een concert te belangrijk om niet te laten doorgaan, ook al moest er eigen geld bij. Net als bij sommige culturele jeugdprojecten die ik in Amerika heb gedaan: omgerekend naar uurtarieven was dat zwaar onderbetaald. Maar dat vind ik niet zo erg. Dat waren die projecten me ruimschoots waard.”