Elke week bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties.
Deze keer: Wim Sederel uit Hierden. Hij is kantoordirecteur van de Rabobank te Harderwijk.
(De Stentor, katern Geld & Goed,
rubriek ‘Mijn geld & ik’, 31-08-2016)
Herinner je je nog je eerste salaris?
,,Jazeker. Ik was in 1982 en 1983 uitgeloot voor diergeneeskunde. Toen ben ik ter overbrugging bij een melkveehouderij gaan werken en heb daar koeien gemolken. Daar verdiende ik zo’n 1400 gulden netto per maand mee.”
Inmiddels werk je bij een bank. Signaleer je bij klanten een veranderende houding ten opzichte van geld?
,,We merken dat ondernemers meer willen investeren in duurzaamheid. Dat is logisch: mensen gaan nadenken en beseffen dat bijvoorbeeld het aardgas binnenkort op is. Dan is dit inderdaad hét moment om alternatieven te regelen. En die alternatieven ondersteunen we graag, daar hebben we zelfs aparte tarieven voor.”
Dus de bank moedigt mensen aan tot een duurzame leefstijl?
,,Nou ja, wanneer een klant zelf een Ferrari wil kopen, bemoeien we ons daar natuurlijk niet mee. Maar sponsoring van evenementen als een ‘trekker-trek’, met veel motorolie en kabaal, daar zijn we mee opgehouden. Anderzijds: als verenigingen investeren in verduurzaming, zoals de aanschaf van zonnecollectoren, subsidiëren we dat graag.”
Waar geef jij zelf veel geld aan uit?
,,Het leuke is: privé verdiep ik me ook steeds meer in duurzaamheid. Natuurlijk wil ik graag een gewoon luxe leven leiden, volgens West-Europese normen: auto, badkamer, centrale verwarming enzovoort. Maar ik ben me bewust van de aanslag die ik daarmee pleeg op onze aardkloot. Die schade probeer ik te compenseren.”
Hoe doe je dat?
,,Toch een beetje dichter bij de natuur leven. Zo was de fruitoogst vorig jaar relatief slecht. En het blijkt dat bijen een belangrijke rol spelen in de bestuiving van fruitgewassen. Dus mijn vrouw en ik volgen nu een cursus tot imker. Heel interessant! Maar ik heb nog niet zoveel honing geslingerd, hoor. Ik ben nog maar een amateur.”
Is bijen houden een dure hobby?
,,Een kast voor één bijenvolk kost zo’n 275 euro, dus met drie, vier kasten ben je al gauw meer dan 1000 euro kwijt. Nu praat ik wel over kasten van red cedar. Dat is een duurzame houtsoort. Gaat wel honderd jaar mee.”
En hoe zit het de auto en de verwarming?
,,Ik rijd in een elektrische auto. En ik heb net weer tien zonnecollectoren op het dak van de schuur laten plaatsen. In totaal zitten er nu twintig op.”
Een flinke investering.
,,Ja, maar die zonnepanelen worden wel steeds goedkoper. Deze kostten me nu 3000 euro, terwijl ik in 2011 voor de vorige tien nog 5400 euro betaalde. Dus de prijs is binnen vijf jaar zowat gehalveerd.”
Je klinkt aanstekelijk enthousiast.
,,Sterker nog, ik ben met een aantal mensen bezig om een energiecoöperatie op te richten.”
In Harderwijk?
,,Ja. Er zijn in heel Gelderland 31 energiecoöperaties, maar op de West-Veluwe was nog niets. Naast duurzaamheid hebben we natuurlijk ook als doel om de energierekening omlaag te krijgen. Dat willen we deels bereiken door zonnecollectoren en windmolens, deels door bewustwording: hoeveel kuub verstook je, heb je dubbel glas? Als je daar samen over praat, raak je eerder gemotiveerd om maatregelen te nemen. Daarbij komt dat zulke maatregelen financieel een stuk aantrekkelijker worden via zo’n coöperatie. We hopen in de tweede helft van 2016 van start te gaan.”