Elke week vraagt de Stentor een bekende streekgenoot het hemd van lijf over financiële kwesties. 
Ditmaal Henk Stoorvogel (38): auteur van vijftien boeken, pastor bij stichting Vrije Evangelisatie Zwolle en grondlegger van mannenbeweging De 4e Musketier.

Hoeveel geld heb je nu op zak?

“Ik heb nooit geld op zak, alleen pasjes. Als er een collectant aan de deur komt, moet ik altijd de spaarpotten van de kinderen plunderen.”

Hoeveel zakgeld krijgen je kinderen dan?

“Zodra ze vijf jaar zijn, krijgen ze elke zaterdag 50 cent als ze hun kamer hebben opgeruimd. Vanaf hun tiende jaar krijgen ze 1 euro.”

Wat verdiende je met je eerste baantje?

“Op mijn dertiende bracht ik wekelijks folders rond en vanaf mijn veertiende werkte ik als hulpje bij de bakker. Ik meen dat ik met beide baantjes zo’n 3, 50 gulden per uur verdiende. Maar daar bleef niet zoveel van over.”

Waar ging dat dan aan op?

“Vooral aan merkkleding, denk ik. Levi’s, O’Neill… Dat was toen erg belangrijk voor me. Maar daar ben ik intussen wel overheen, hoor.”

Je bent pastor. Hoe verhoudt geld zich tot het christelijk geloof?

“Ambivalent. Enerzijds zie je in de Bijbel diepgelovige mensen die ook heel rijk zijn, zoals Abraham of koning Salomo. Anderzijds waarschuwt Jezus dat het voor de rijken erg moeilijk is om goed te blijven geloven. Laat ik zeggen: geld is niet neutraal. Je hebt het nodig, maar het draagt altijd gevaren in zich.”

Wat voor gevaren?

“Dat je er steeds meer van wilt. Bij veel mensen gaat dat zelfs ten koste van hun intieme relaties. Bovendien baart het beheer van geld ook veel zorgen en familieruzies.”

Wat vind jij als 4e Musketier: hechten mannen meer aan geld dan vrouwen?

“Kort door de bocht: volgens mij hechten mannen aan macht en status, terwijl vrouwen meer geven om comfort en veiligheid. En met geld kun je zowel macht als veiligheid kopen. Dus zowel mannen als vrouwen houden van geld, maar met verschillende doelen.”

Wat was jouw laatste uitspatting?

“Een slaapzak van 350 euro. Tijdens de survivalweekends met De 4e Musketeer gebruikte ik jarenlang een oude slaapzak van mijn vrouw. Maar inmiddels had ik zóveel kou geleden dat ik wel een nieuwe mocht kopen. Al blijft het een hoop geld voor een zakje dons.”

In wat voor auto rijd je?

“Een Chrysler Grand Voyager, daar passen onze vier kinderen ook mooi in. Een soort busje eigenlijk, maar ik vind ’m net iets eleganter dan een bus.”

Waarop zou je het allerlaatst bezuinigen?

“Op verantwoord voedsel voor ons gezin. We eten al zoveel mogelijk biologisch. Ik vind het heel belangrijk dat onze kinderen gezonde voeding krijgen.”