InterviewPsychologie

‘Wacht met dating totdat je echt aan een relatie toe bent’

Carla Ketelaar (54) uit Deventer noemt zich liefdesexpert. Ze begeleidt ondernemende single vrouwen bij hun zoektocht naar een partner.
Deze maand verscheen haar boek ‘Vind je eindman’, waarin ze onder meer tips geeft bij online dating.

(de Stentor, rubriek ‘Mijn geld en ik’, 20-12-2017)

Waarom is juist de decembermaand zo moeilijk voor veel singles?

,,Met Kerst en de jaarwisseling kijken we terug op het afgelopen jaar. We maken de balans op. En dan dringt het weer door: ‘Vorig jaar was ik alleen tijdens de feestdagen. Dit jaar ben ik wéér alleen. Het is nog steeds niet gelukt.’ Dat besef maakt het voor veel mensen extra zwaar, denk ik.”

Heb je alvast een tip voor deze mensen?

,,Vaak gaan mensen daten terwijl ze nog niet aan een relatie toe zijn. Ze hebben bijvoorbeeld hun scheiding nog niet verwerkt. Of ze rouwen om de dood van hun partner.
Mijn tip is: kijk eerst of er nog iets zit wat jou blokkeert. Want hoe hard het ook klinkt: onverwerkte problemen maken een mens niet aantrekkelijk.”

Onverwerkt verdriet, bitterheid… Nog meer hindernissen?

,,Ja, vrouwen hebben soms tamelijk sterke opvattingen over mannen. Alle mannen willen dit-of-dat, alle mannen zijn zus-of-zo. Dat mag je denken, maar wees je ervan bewust dat jij die mening naar mannen uitstraalt. En dat starre overtuigingen je in de weg kunnen zitten.”

Zoals: ‘Mannen hechten vooral aan uiterlijkheden, zoals geld en status’?

,,Precies. En ja, daar práten veel mannen over. Maar dat is meestal onzekerheid. Als ik iets heb geleerd, dan wel dat juist mannen voor de binnenkant gaan!”

Je richt je op zelfstandige single vrouwen. Hoe belangrijk is financiële zelfstandigheid?

,,Het maakt je vrijer en zuiverder in je partnerkeuze. Je kiest dan iemand om wie hij is en niet vanwege de financiële veiligheid die hij biedt. Al heeft die zelfstandigheid ook een valkuil.”

Namelijk?

,,Als je gewend bent om alles zelf te regelen, zit je steeds aan je mannelijke actie-kant. Maar wij vrouwen hebben ook een zachte, ontvangende kant. Je mág zacht zijn, je mag toelaten dat iemand soms voor jou zorgt in plaats van andersom.”

En bij vrouwen die op vrouwen vallen?

,,Daar geldt hetzelfde. Liefde is liefde.”

Je bent je bedrijf ‘Laatste Liefde’ gestart vanuit eigen ervaring?

,,Ja, ik ben zelf twaalf jaar single moeder geweest. Ik moest mezelf redden en voor de kinderen zorgen. En ik had twee eigen bedrijven, dus ik ken de spanning: lukt het, komt er genoeg geld binnen? En dan mis je een partner om zulke zorgen mee te delen.”

Heb jij zelf mindere tijden gekend, financieel?

,,Jawel. Maar mensen hebben dat eigenlijk nooit aan mij gemerkt. Waarschijnlijk doordat ik toch altijd wel van het leven geniet.”

Leg eens uit?

,,Als ik me dingen niet kon veroorloven, zocht ik iets anders dat geen geld kostte en me toch plezier gaf. Dus geen dure theateruitjes, maar een mooie wandeling, om maar iets te noemen.”

Als je nu weer zou moeten bezuinigen, waar zou je dan beginnen?

,,Ik denk dat ik meer zelf zou doen. Bijvoorbeeld zelf ramen lappen in plaats van de glazenwasser te laten komen. Of met de Kerst niet uit eten gaan, maar thuis gezellig samen koken.”