Interview

Op zoek naar ’t hart van ’t Harde

Bram van den Ham (54) groeide op in ’t Harde en woont er nog steeds.
Hij is voorzitter van de Lokale Omroep Elburg (LOE FM) en lid van de pr-commissie ”t Harde Vooruit’.

(de Stentor, rubriek ‘Mijn Stad’, 12-05-2016)

Je bent een geboren en getogen Hardenees?

,,Niet geboren, wel getogen. We kwamen hier in 1962, omdat mijn vader bij Defensie werkte en hier in de legerplaats gestationeerd was. Ik was toen elf maanden oud.”

Dan ken je een flink stuk Hardenese historie?

,,Ja, ik weet zelfs nog dat het zwembad De Hokseberg werd gekraakt. In 1970, onder de bezielende leiding van politicus Hans van den Doel die in ’t Harde woonde. Het zwembad was op zondag dicht. Maar ja, op zondag was het net zo heet als op zaterdag. Dus klom er een aantal mensen over de hekken. Politie erbij… Ik vond dat als klein jochie heel spannend.”

Bijzonder dat er toen al een zwembad was.

,,Dat danken we aan een kazernecommandant, die de gemeente in 1958 wist te overtuigen dat er grote behoefte aan was. Maar ook verder heeft ’t Harde veel sportfaciliteiten. Je kunt hier zowat elke tak van sport beoefenen. Van schermen tot voetbal en van tennis tot schaken of dammen.”

Heeft die legerplaats veel invloed gehad?

,,Zeker. Tijdens de Koude Oorlog waren hier Amerikanen gestationeerd, met zulke extravagante sleeën van auto’s. En er kwamen veel Brabantse en Limburgse militairen Daarom werd er in 1965 ook een katholieke kerk gebouwd, die alweer afgebroken is.”

Favoriete plek?

,,De vijver in het Oosterse Bos. Een idyllisch plekje. Je ziet er kikkers en salamanders, maar ook konijntjes en soms hertjes. En al die vogels! De bonte specht, de zwarte specht… Maar dat ligt een beetje gevoelig, die zwarte specht.”

Waarom?

,,Omdat die in 2012 de aanleg van een Rondweg vanaf de A28 verhinderd heeft. Die zou dwars door het gebied komen waar de zwarte specht fourageert. Een beschermde diersoort.”

Wat mis je hier?

,,Het is jammer dat er veel karakteristieke oude panden verdwenen zijn. Vroeger stonden hier prachtige villa’s, vaak als buitenverblijf voor beter gesitueerden uit het westen. Maar ‘Malma’ is verwoest bij de grote bosbrand in 1970 en ‘Mariposa’ hebben ze afgebroken ten behoeve van het gelijknamige verzorgingshuis.”

En de bereikbaarheid?

,,Ideaal. Midden in Nederland, met een station en vlakbij de A28. Alleen het regionale openbaar vervoer, dat ligt moeilijker. Zeker voor ouderen. Als je 85 bent en bijna blind, kun je niet meer met de bus naar Elburg, want die verbinding is opgeheven.”

Nog meer verbeterpuntjes?

“De autochtone Hardenezen en de import zoeken elkaar niet gauw op. Als commissie ’t Harde Vooruit zouden we graag meer cohesie zien. En het centrum van ’t Harde is niet het hárt van ’t Harde. Ik ben nog op zoek naar het hart.”

Hoe zou zo’n hart eruit moeten zien?

,,Voor mij persoonlijk: een plek waar bijvoorbeeld een muziektent staat. Waar je op een terrasje kunt zitten, met een kop koffie of een wijntje. Of zomaar op een bankje, met een goed boek. Waar je elkaar treft en waar het aangenaam verpozen is.”