InterviewWerk & Zaken

John Lapré (auteur ‘De veilige kerk’) over werk en geld

Wekelijks bevragen we streekgenoten over actuele kwesties. Ditmaal: John Lapré (31) uit Almelo. Hij is jurist bij Defensie en auteur. Op 29 september presenteert hij in Zwolle zijn boek ‘De veilige kerk’ (Ark Media).

(de Stentor & Tubantia, 27-09-2017,  rubriek ‘Mijn geld en ik’. Verschenen onder de kop ‘Dure vaart, geen zeehond’)


Wat is ‘De veilige kerk’ voor boek?

,,Het pleit voor meer verdraagzaamheid binnen geloofsgemeenschappen tegenover niet-heteroseksuelen. Verder biedt het handvatten om als kerk zó om te gaan met het onderwerp seksualiteit, dat ook LHBT’ers zich volledig geaccepteerd voelen.”

Hoop je lekker binnen te lopen met dit boek?

,,Gezien het actuele thema zal het waarschijnlijk vrij goed verkopen. Maar ik houd me niet zo bezig met de inkomsten van de boekverkoop. Ik heb al een goeie baan.”

Je hebt rechten gestudeerd. Ambieerde je een flitsende advocatencarrière?

,,Ik heb wel stage gelopen bij Gerard Spong, een strafrechtadvocaat, en dat vond ik leuk. Maar vier jaar geleden zag ik een advertentie van Defensie; bij de Marine zochten ze een jurist. En toen dacht ik: dát is interessant.”

Want?

,,Zo kan ik juridische dingen doen, maar tegelijk toch met m’n voeten in de modder staan. En qua reislust kom ik aan ook m’n trekken. De ene keer sta ik bij min twintig in Noorwegen, de andere keer bij plus vijftig in Belize, in Centraal-Amerika.”

Reislust, zeg je? Besteed je veel geld aan privéreizen?

,,Ja, dat is de grootste hobby van mijn partner Lionel en mij. Het bevredigt onze nieuwsgierigheid naar andere leefwijzen. Ik heb inmiddels zo’n 109 landen en gebieden bezocht. Ook de mooiste natuurgebieden: de Galápagos Eilanden, de Seychellen…”

Wat kost een weekje Galápagos?

,,Een week?  Dan kom je toch al gauw aan zo’n 5.000 à 6.000 euro, denk ik. Maar zo lang ben ik er zelf niet geweest, hoor.”

Grootste miskoop?

,,In 2013 op Åland, een eilandengroep bij Finland. We vroegen aan een man met een bootje of hij voor 250 euro een paar uur met ons kon rondvaren, om zeehonden te spotten. Nou, we hebben welgeteld één snorhaar gezien van een zeehond die net weer onderdook. Maar even later stond ik in Den Helder op een van Zijner Majesteits schepen. En opeens zie ik Bertus de kegelrob rondzwemmen, zo’n beetje de ‘huiszeehond’ van de haven. Die showde zich van alle kanten, gratis en voor niks.”

Hoe ga jij zelf om met geld?

,,Ik hecht waarde aan een oud begrip, ‘rentmeesterschap’.”

Leg eens uit?

,,Als je geld ontvangt, is het niet de bedoeling dat je dat heel materialistisch alleen ten gunste van jezelf besteedt.”

Geef je aan goede doelen?

,,Af en toe, maar dan kies ik graag de vorm van een paar honderd euro in een envelop. Ik voel wat schroom om geld te storten op de rekening van grote organisaties. En niet alleen omdat er maar een klein deel procent op de juiste bestemming komt. Ik vind ook dat de topfunctionarissen in zo’n organisatie niet per se een torenhoog salaris hoeven te krijgen.”

Die envelop gaat dus naar zelfgekozen individuele gevallen?

,,Ja. En als mensen zeggen: ‘Dat is een druppel op een gloeiende plaat!’, zeg ik: ‘Maar die druppel kan ook net op iemands hoofd vallen.’ Ook op microniveau kun je soms veel voor iemand betekenen. En zo help je toch mee om de wereld een stukje mooier te maken.”

(Foto: John Lapré, © Jaap Schuurman)