Lambertus Zijlstra (43) komt uit de biologische landbouw. Sinds 2004 is hij initiatiefnemer en directeur/mede-eigenaar van de Hofwebwinkel in Biddinghuizen.
(de Stentor, rubriek ‘Mijn geld en ik’,  25-10-2017)


Wat was je eerste baantje?

,,Op mijn dertiende ging ik bollen pellen. Ik pelde net zo lang tot ik m’n Legodoos bij elkaar gespaard had en toen stopte ik ermee. Ik weet niet meer wat ik verdiende, een gulden per uur of zo.”

Dus je zat al vroeg in de land- en tuinbouw?

,,Ja, maar ik kom ook uit een boerengezin. Ik ben zelf nota bene als boer begonnen.”

Hoe kwam je op het idee van de Hofweb?

,,Die heb ik samen met vier biologisch-dynamische telers opgestart. Ook zij hadden het idee dat de afzet van de producten beter kon. De prijzen die ze voor hun groenten en fruit kregen, daar werden ze niet altijd vrolijk van. Nu geven natuurvoedingswinkels meestal net een iets betere prijs dan de reguliere supermarkten. Maar als Hofweb kopen wij rechtstreeks van de teler en bezorgen het meteen door aan de consument.”

Belangrijkste voordelen?

,,Een betere prijs voor de teler en versere groenten voor de consument. Verser, doordat we een stap overslaan: die van de winkel. En niet in elke winkel is de koeling even professioneel, hoor.”

Veel boeren klagen dat ze financieel onder druk staan.

,,Ik ken de gangbare landbouw en de biologische landbouw. En vooral in de gangbare landbouw regeert het geld, ja. Boeren zijn tegen wil en dank managers geworden. Ze moeten tegen elkaar op produceren tegen steeds lagere prijzen. Ze worden letterlijk uitgemolken. Biologische boeren kunnen beter op elkaar afstemmen.”

Wat was je grootste miskoop?

,,Wat is een miskoop? Ik denk niet in zulke termen. Overal kun je iets van leren.”

Een minder geslaagde investering dan?

,,Jaren geleden zijn we als Hofweb in zee gegaan met een jong ICT-bedrijfje. Die mensen hebben we iets te veel op hun blauwe ogen vertrouwd. Dat was inderdaad niet zo’n goed idee. Uiteindelijk is dat ook een flinke schadepost geworden.”

En daarvan heb je iets geleerd?

,,Jazeker! Ons uitgangspunt is totaal veranderd. Van zomaar mensen inhuren − volgens het principe uurtje-factuurtje − naar echte samenwerking. We hebben nu een ICT’er die persoonlijk betrokken is bij ons bedrijf. Commitment, daar gaat het om. Daardoor kan hij ook veel gerichter werken.”

Waarop zul je niet snel bezuinigen?

,,Op mijn vrijheid. En op kwaliteit. Van het eten, maar ook van spullen. Ik gooi geen geld over de balk, maar als ik iets koop, dan koop ik iets goeds. Dat vind ik ook een vorm van duurzaamheid. Ik hou van spullen die degelijk in elkaar zitten en waar je lang mee doet.”

Stel, je wint de jackpot en vangt tien miljoen…

,,Oei, lastige vraag. Er zullen dan zeker een paar dingen zijn die ik graag wil hebben. En verder? Ja, ik werk wel graag, maar ik werk ook lang en hard. Dus misschien zou ik dan voor de helft gaan werken en voor de andere helft eens kijken wat ik nog meer wil gaan doen in deze wereld.”