InterviewOpvoeding & Onderwijs

Drie korte interviews over school- en profielkeuze

Het is een veelgehoorde klacht. Je bent pas dertien of veertien en hebt nog geen flauw idee wat je later wilt, maar je moet wél een schoolprofiel kiezen dat van belang is voor je latere leven. Drie korte interviews met scholieren.

(de Stentor, onderwijssspecial ‘Schoolkeuze’, 15-01-2018)

Shanti Welling (15), klas 3 mavo
CSG De Heemgaard te Apeldoorn

In groep 7 van de bassischool wist Shanti het eigenlijk al: De Heemgaard zou haar volgende school worden. ,,Ik was daar geweest op een voorlichtingsdag en de sfeer sprak me meteen aan. Ik had ook op een andere school rondgekeken. Maar op De Heemgaard ging iedereen zo open en relaxt met elkaar om en ik vond de leraren zo behulpzaam. Dat vind ik trouwens nog steeds.”
Het is wel een christelijke school, voegt ze eraan toe: ,,Zelf ben ik niet gelovig, maar soms denk ik dat ze op christelijke scholen toch net iets anders met mensen omgaan… Respectvoller.”

De profielkeuze bleek lastiger: ,,Ik twijfelde: wordt het Zorg & Welzijn of Economie? Ik wil later namelijk graag iets met Zorg & Welzijn gaan doen. Maar ja – ik wil niet opscheppen, maar ik ben gewoon heel goed in economie en wiskunde. Daarom besloot ik toch voor Economie te gaan. Wel heb ik biologie en scheikunde erbij gekozen, want die passen ook mooi bij Zorg & Welzijn. Eigenlijk doe ik dus een dubbel profiel.”

Ze mijmert voorzichtig over haar toekomstplannen: ,,Ik denk dat ik straks een mbo-opleiding kies in plaats van havo. Dan kan ik ook wat praktijk gaan doen.” Lachend: “Want om nou meteen weer twee jaar alleen maar lesstof te stampen, dat idee trekt me niet zo! Maar ik heb nog geen definitieve keus gemaakt. Eerst maar eens eindexamen doen.”

Mats Aink (16), 4 havo
locatie Lambert Franckens van het Nuborgh College te Elburg

De juf op de basisschool wist het meteen al: Mats Aink zou best een havo-opleiding aankunnen. Toch duurde het even voordat haar gelijk werd bevestigd. ,,Ik had de CITO-toets namelijk nogal slecht gemaakt,” licht Mats toe. ,,Volgens die uitslag zou ik vmbo kader moeten gaan doen.”

Gekozen werd voor een gulden middenweg: vier jaar mavo, op het Elburger Van Kinsbergen College. Na het eindexamen besloot Mats om alsnog naar de havo te gaan. Hij zit nu in de vierde klas, op de Elburger locatie Lambert Franckens van het Nuborgh College.
De keuze voor het Lambert Franckens lag voor de hand: ,,Ik had al van verschillende kanten gehoord dat dit een goeie school was. En ik woon zelf in Elburg, dus het is maar tien minuten fietsen.”

Als profiel koos hij in eerste instantie Natuur & Techniek. ,,Maar na een maand kwam ik erachter dat ik wiskunde B toch best lastig vond. Nu doe ik Natuur & Gezondheid, met wiskunde A. En dat gaat goed. Ik ben zeer tevreden met mijn overstap.”
Weet Mats al wat hij na zijn eindexamen wil gaan doen? ,,Nee, eigenlijk niet. Dat is ook de reden dat ik ervoor koos om door te stromen naar de havo. Want nu heb ik nog twee jaar bedenktijd. En bovendien geeft het diploma me straks meer mogelijkheden.”

Charlotte Grootenboer (16), 5 gymnasium,
Christelijk College Nassau-Veluwe (CCNV) te Harderwij
k

Charlotte: ,,Ik had de Open Dagen bezocht van RSG de Levant in Zeewolde en het CCNV in Harderwijk. Het werd CCNV, omdat ik daar de sfeer zo gezellig vond. Bovendien waren alle docenten heel makkelijk aanspreekbaar en hadden echt veel te vertellen.”
Een school in Harderwijk betekende wel: elke dag vroeg opstaan en een flink eind fietsen.

,,Maar ik had vwo gekozen en daarvan kun je in Zeewolde alleen de eerste drie jaar doen. Daarna had ik alsnog moeten overstappen naar Harderwijk. Dus ik redeneerde: laat ik dan maar meteen in Harderwijk beginnen.”
Op de basisschool leerde Charlotte vrij gemakkelijk. Daarom zocht ze wat extra uitdaging. “Ik heb geaarzeld tussen tweetalig vwo en gymnasium. Maar vanwege mijn interesse in geschiedenis, en dan met name in de oudheid, ben ik toch voor gymnasium gegaan.”

Charlottes eerste ingeving qua profielkeuze was Natuur & Gezondheid. ,,Nu is mijn probleem dat ik erg koppig ben,” lacht ze. ,,Dus toen mensen zeiden: ‘Dat ligt jou niet’, zette ik toch door. Maar zodra ik merkte dat die mensen gelijk hadden, ben ik gauw naar Cultuur & Maatschappij geswitcht.”
Een profiel dat ook beter aansluit bij haar toekomstplannen: “Ik heb mijn zinnen op een studie Theaterwetenschappen gezet. En ik heb vakken gekozen als Kunst/Beeldende Vorming, Filosofie en Maatschappijwetenschappen. Aan zo’n pakket heb je bij Theaterwetenschappen toch meer dan aan een natuurprofiel.”