InterviewLifestyleWerk & Zaken

‘De mooiste dingen in het leven zijn meestal gratis’

Henrieke Grandia (38) uit IJsselmuiden is kerkelijk werker en  auteur.  In september verscheen haar psychologische roman ‘Retour Afzender’ bij Ark Media.

(de Stentor, rubriek ‘Mijn geld en ik’, 18-10-2017)

Loopt je roman goed?

,,Ik heb nog geen verkoopcijfers binnen. Maar de brancheorganisatie voor christelijke boeken (BCB) publiceert elke maand een top 10 van de best verkochte titels. ‘Retour Afzender’ stond op nummer 4. Dat is alvast een goed teken.”

Waaraan geef je graag iets extra’s uit?

,,Aan bloemen, omdat ik daar heel blij van word.”

En waar bezuinig je op?

,,Ik mag graag shoppen in kringloopwinkels. Ik vind het leuk om oude meubels te pimpen. En mijn man knutselt nieuwe dingen uit oude materialen. Vroeger deden we dat om geld te besparen, maar tegenwoordig vooral voor de fun.”

En om de duurzaamheid?

,,O ja, dat zeker. Ik heb een vreselijke hekel aan die weggooi-cultuur in Nederland. Dat geldt ook voor voedselverspilling. Op zaterdag maak ik liefst een maaltijd van restjes uit de koelkast. Groente komt hier sowieso al nooit in de container terecht.”

Dus je gaat behoorlijk ethisch met geld om.

,,Dat probeer ik. In elk geval koop ik principieel geen kleding in die grote goedkope dumpzaken, die geld verdienen over de ruggen van anderen.”

Iets anders: jullie hebben huisdieren.

,,Ja, vier katten en een hondje. Op hun verzorging zal ik niet bezuinigen. Weliswaar zal ik ook geen peperdure gadgets voor ze kopen, maar ik vind het  erg belangrijk dat ze gezonde voeding krijgen.”

Dierenartskosten kunnen toch ook aardig oplopen?

,,Nou en of! Daarom hebben we voor de jongste twee dieren een zorgverzekering afgesloten. Want ik wil niet hoeven kiezen tussen doorbehandelen voor een paar duizend euro of euthanasie.”

Je fokt met je Britse Korthaarkatten. Die kittens verkoop je?

,,Nou, ik laat maximaal één nestje per jaar komen. Zo’n kitten kost tussen de 650 en 700 euro. Maar daar hou ik niks aan over, hoor. Je betaalt niet alleen voer, inentingen, chip, ontwormkuren enzovoort, maar ook gezondheidstesten.
De kleintjes blijven hier vier maanden en dan komen ze niets tekort. Maar ik heb weleens een pasgeboren kitten laten inslapen, bijvoorbeeld. Oké, het beestje was al bezig dood te gaan, maar hij had het zó moeilijk. Dat kostte dus 100 euro, want het was weekend en dan betaal je meer.”

Klinkt niet alsof je rijkdom nastreeft.

,,Ik zal niet gauw iets louter om het geld doen. Dan had ik ook wel een ander vak gekozen.
Geld maakt niet gelukkig. Al kan gebrek aan geld wel óngelukkig maken. Toen ik een vriendin bezocht die in een sloppenwijk in Kenia werkte, zag ik met eigen ogen hoe moeilijk het is om echt niks te hebben. En toch voetbalden die kinderen daar met een zelfgemaakte bal van elastiekjes. Uiteindelijk zijn de mooiste dingen in het leven meestal gratis.”

Licht eens toe?

,,Genieten van de natuur, van een mooie zonsondergang, dat kost niks. Het plezier dat je met elkaar hebt, kost ook niks. Ik heb regelmatig mijn nichtjes te logeren. Bij warm weer zet ik een bak water in de tuin en geef ze een paar bekers. Gewoon lekker elkaar nat mogen gooien, dat vinden ze helemaal geweldig. Daar kan geen pretpark tegenop.”