Wie ben ik?

Margaretha Coornstra, aangenaam. Van Friese afkomst, maar geboren en getogen op de Veluwe.
Op het gymnasium was Nederlands mijn lievelingsvak, al koos ik alle mogelijke talen (dat waren er toen zes) in mijn vakkenpakket.
Na mijn eindexamen begon ik aan een studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, zonder enig idee wat zo’n studie precies inhield en wat ik daarmee wilde.
Mijn enige zekerheden op dat moment waren dat ik wanhopig veel van klassieke muziek hield (maar slechts verdienstelijk piano speelde, dus dat conservatorium kon ik wel vergeten) en leuke opstellen schreef. Soms mijmerde ik dat ik later misschien wel zou willen schrijven…

Opleiding

Maar in de studenten-introductieweek zette de dirigent van een projectkoortje mij alsnog op het muzikale spoor.
“Wat heb jij een mooie stem, zeg. Prachtig!” zei hij plotseling tijdens een repetitie en staarde mij verrast aan. Zelf was ik minstens zo verrast, ging van de weeromstuit op zangles en zie: weldra verruilde ik mijn studie Nederlands voor een conservatoriumopleiding.
Na wat zoeken koos ik uiteindelijk twee hoofdvakken: Zang en Theorie der Muziek. Ik werd medeoprichter en redacteur van het conservatoriumkrantje Nota Bene. En in 1985 begon ik – nog steeds als muziekstudent – recensies te schrijven voor de Zwolse Courant, die nu de Stentor heet.
Via deze omweg zette ik mijn eerste schreden op het journalistieke pad.

Werkzaamheden

Na mijn afstuderen in 1988 vervolgde ik mijn zangstudie in Duitsland, aan het Bergisches Gesangsinsitut. Ik gaf liederenrecitals, zong soms altsoli in oratoria en startte zelfs een lespraktijk als zangdocente. Maar doordat mijn podiumvrees een blijvend obstakel bleek, ging de lol er een beetje af.  Intussen begon ik steeds meer te schrijven: interviews, voorbeschouwingen, recensies en achtergrondverhalen.
Uit louter nieuwsgierigheid en behoefte aan zelfinzicht studeerde ik van 1991-1998 ook psychologie (in deeltijd) aan de Universiteit Utrecht.
Intussen breidde het aantal schrijfonderwerpen zich uit, net als het aantal opdrachtgevers.

Mijn hart ligt bij cultuur, human interest en zingeving Het is een voorrecht om allerlei mensen te mogen ontmoeten en vaak diepgaande gesprekken te voeren.
Via mijn bedrijf  Sitos Tekstwerk houd ik me ook graag bezig met niet-journalistieke tekstklussen.

 

Anderen over Margaretha:

  • “Margaretha schrijft heel toegankelijk en voegt tegelijkertijd de nodige diepgang toe. Daarbij haalt ze elke deadline. Als eindredacteur houd je zo extra tijd over, bijvoorbeeld om lovende woorden over haar te schrijven.”

     Menno de Boer, freelance teksttikker en mede-oprichter van onlinepitch.nl

  • “Wat altijd opvalt is Margaretha’s authentieke schrijfstijl. Ze heeft een gedegen kennis van muziek en zang en weet in weinig woorden sfeer en persoonlijke mening neer te zetten.
    Diepgang is een woord dat altijd op haar van toepassing is.
    Margaretha komt haar afspraken na, levert op maat en is zeer betrokken bij het onderwerp waar ze over schrijft én bij de mensen met wie ze werkt.”

Madeleine Rood, v/h kunstredacteur de Stentor, nu journalist & tekstschrijver Bureau Rood 

  • “Ik herinner me dat de interviews met Margaretha prettig waren: deskundig, met oprechte interesse en het talent om de essentie van wat gezegd is of ongezegd is gebleven, toe te vertrouwen aan geschreven taal.”

Alexander Veerman, predikant, dr. praktische theologie en blogger

  • “Margaretha is niet alleen een heel goede schrijver en interviewer, maar ook een heel fijn mens om mee te werken.”

Rienk Blom, Blom Music Management