Wat is dit toch een mooie streek
Human interest

‘Wat is dit toch een mooie streek’

Als iemand blindelings de weg weet in Wezep en omstreken, dan is het Aart Veldman wel.
Naast zijn werk als persfotograaf publiceerde hij ruim twintig boeken waarin hij markante streekbewoners portretteerde.

(de Stentor, rubriek ‘Mijn stad’, 02-06-2016)

Welke plek is je het meest dierbaar?

,,De Soppe, dat is zo’n mooie plek. Vroeger stonden er een paar boerderijen van honderden jaren oud. Maar die moesten tegen de vlakte. Ze hebben er nu een moderne boerderij neergezet. Daar hebben ze vast goede redenen voor gehad, hoor. Maar die authentieke sfeer krijg je nooit meer terug.”

‘De Soppe’, dat klinkt als een moerasgebied.

,,Het was er heel drassig, ja. Wezep is letterlijk uit de modder omhooggetrokken. In mijn jonge jaren ging ik ook vaak naar de Brink, dat was echt zo’n plek waar je als jeugd bij elkaar kwam. Een bosachtig terrein, met een trapveldje. Daar zijn de grootste voetballers van de lokale club WHC opgegroeid! Er stond ook scouting-gebouw, maar dat is er niet meer.
Nog zo’n hangplek was het centrum bij de Dorpskerk. Daar zaten we als kinderen altijd op het hek van de school.”

Was dat destijds ook jouw school?

,,Nee, want ik ben geboren in de buurtschap ’t Loo en ging daar ook naar school. Wij woonden daar in een van de ‘Rooie Huizen’: acht huisjes met een rood pannendak. ’t Loo was vroeger zo arm als de luizen, maar wat wás het er gezellig! Iedereen kon gewoon bij elkaar binnen lopen, niemand deed z’n deur op slot. En je had er de ‘burenplicht’, het nabuurschap. Het sprak vanzelf dat je een hand naar elkaar uitstak als er bijvoorbeeld iemand ziek werd.”

Is Wezep eigenlijk een toeristisch dorp?

,,Jawel, denk bijvoorbeeld aan landgoed Beltgraven. Dat was vroeger al een vakantieoord voor Amsterdamse arbeidersgezinnen, werknemers van de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij. Volgens mij hadden die mensen het niet al te breed. Op woensdag kwam daar ‘de Maggi’, zo noemden wij dat: een auto van de Maggi-fabriek. Dan kregen alle kinderen een kop soep, ook wij als buurtkinderen. Daar waren we tuk op. Vaak draaiden ze nog een filmvoorstelling: eerst een Maggi-reclamespot, dan een jeugdfilm.”

Bestaat Beltgraven nog als vakantieoord?

,,Ja, het is nu een vakantiepark van Landal. Er staan luxe recreatiewoningen en er is een grote vijver, met zwemgelegenheid.”

Heb je nog verbeterpuntjes voor Wezep?

,,Mijn persoonlijke ergernis zijn de plantsoenen. Die lagen er in het verleden altijd pico bello bij, maar sinds de bezuinigingen staan ze vol onkruid. De gemeente doet nu maar een beroep op de burgers om ze zelf een beetje bij te houden. Dat gaat dan wel heel vriendelijk, zo van: ‘Lijkt het u leuk om…?’”

Kun je een speciaal restaurant aanbevelen?

,,Als je weer eens echt ouderwets wilt eten, dan moet je eigenlijk naar De Oase in Zalk. Daar hebben ze een boerenmenu, met gerechten als stamppot, kruudmoes en balkenbrij.”

Waar drink je de lekkerste koffie, behalve thuis?

“Bij Gasterij De Zeuven Heuvels. Jarenlang heeft dat pand leeg gestaan, tot ergernis van velen. Maar nu is het opnieuw in gebruik als horecagelegenheid. En dat is echt een aanwinst! Het is niet groot maar heel gezellig.”

Mooiste wandeling?

,,Achter De Zeuven Heuvels loop je zó ‘de Wezepsche Heide’ op, dat is het waterwingebied. Daar wandelen mijn vrouw en ik graag. En dan zeggen we telkens weer tegen elkaar: ‘Tjonge, wat wonen we toch in een mooie streek!’ Er lopen ook van die wollige bruine runderen, Schotse Hooglanders.”

Grote beesten dus. Is dat niet eng?

,,Nee hoor, ze zijn heel rustig. Alleen als ze kalfjes hebben, moet je voorzichtig zijn en niet te dichtbij komen. Want dat hebben ze liever niet.”