Op 6 december was beroepscollege TalentStad het decor voor een feestelijke boekpresentatie. ‘De tweeling krijgt een drieling’ is het schrijfdebuut van oud-leerlinge Ellen Lambrechts.
(de Stentor, 24-12-2016)
ZWOLLE/KAMPEN – ‘De tweeling krijgt een drieling’ – zo raadselachtig als die titel klinkt, zo goed blijkt die uiteindelijk de lading te dekken. Auteur is Ellen Lambrechts (28) uit Kampen. Dat haar boek officieel werd gepresenteerd in TalentStad, is niet toevallig. Vroeger bezocht Ellen namelijk een speciale school, De Boog, die nu bij TalentStad hoort. Daar toonde ze ook al haar aanleg voor taal. “Ik had een 10 voor Nederlands en een 8,5 voor Engels,” herinnert ze zich.
Vanwaar die behoefte aan speciaal onderwijs? Ellen: “Ik heb PDD-NOS, een vorm van autisme. Zo heb ik moeite met onverwachte veranderingen. Ik weet graag van tevoren waar ik aan toe ben.”
In Kampen maakt Ellen gebruik van een begeleide woonvorm, evenals haar vriend Patrick met wie ze al zes jaar samen is.
“Sinds april zijn we verloofd!” lacht ze en toont de gouden ring aan haar vinger. Schertsend: “Nu maar hopen dat hij me een aanzoek doet…”
Maar dat zit wel goed, weet ze. Al stellen ze hun huwelijk nog even uit: “Ons appartement in IJsselmuiden is pas in 2019 klaar, helaas. En we willen straks wel graag onze eigen woonruimte.”
Ellen heeft altijd van lezen gehouden. “Als kind schreef ik altijd verhaaltjes. In 2004 begon ik aan dit boek. Natuurlijk werkte ik niet twaalf jaar aan één stuk door, ik deed gewoon af en toe een stukje.”
Het verhaal schreef eigenlijk zichzelf, legt ze uit. “Ik had niet eens vooraf bedacht dat het een kinderboek moest worden. Dat gebeurde automatisch, doordat ik ook belevenissen uit mijn eigen schooltijd gebruikte.”
Vader Hans, zelf journalist: “Wat ik erg knap vind, is dat Ellen ondanks die autobiografische elementen toch voldoende afstand houdt van haar personages. Dat kan niet iedereen.”
Zoals de meeste mensen met autisme heeft Ellen een scherp oog voor detail. Haar boek bevat nauwlettende observaties van alledaagse dingen. Zware onderwerpen als ziekte en dood gaat ze daarbij niet uit de weg, al behoedt ze haar lezers wel voor akelige details. Kenmerkend is haar invoelingsvermogen. Zo voert ze een schooljuf op die eerst een akelig mens lijkt, maar bij nader inzien gestrest is door zorgen om haar ernstig zieke kleindochter.
“Dat meelevende had Ellen als kind al,” vertelt haar vader. “Dat is bijzonder, omdat veel mensen met autisme dat moeilijk vinden.”
Ondanks een paar trieste gebeurtenissen is ‘De tweeling…’ dus geen droevig boek geworden, integendeel! Personages helpen en troosten elkaar. Bovendien is er ook ruime aandacht voor leuke dingen. En de zwierige illustraties van Marieke Priem vormen de kers op de taart.
(Ellens boek is uitgegeven bij Pumbo, zie www.boekenbestellen.nl)