'Rood Licht', boek over mensenhandel
Human interest

‘Rood Licht’, boek over mensenhandel

Elke week bevragen we een streekgenoot over financiële kwesties. Ditmaal Jane Lasonder uit Zwolle. Binnenkort verschijnt haar boek ‘Rood Licht’ (‘Red Alert’) bij Scholten Uitgeverij. Hiervoor interviewde ze slachtoffers van mensenhandel.
De boekpresentatie (annex benefietconcert!) vindt plaats op 10 juni 2016 te Zwolle.

(Verschenen in de Stentor van 11-05-2016, onder de kop ‘Ik schrijf ook voor cipiers’)

Hoe is het je vergaan sinds je in 2013 debuteerde met je autobiografie ‘Jane’?

,,Sindsdien werd ik vooral veel gevraagd als ervaringsdeskundige, om lezingen te geven over kindermishandeling en seksueel misbruik.”

Gratis?

,,Nee, maar van dat geld kocht ik weer boeken om uit te delen. Bijvoorbeeld aan tbs-klinieken en gevangenissen. Dat is belangrijk. Ikzelf ben nog goed terechtgekomen, maar veel vrouwen belanden na zo’n traumatische jeugd in armoede of de criminaliteit. Daarom wil ik dat ook gevangenispersoneel begrijpt hoe iemand op het verkeerde pad kan raken.”

En de royalties?

,,Daarmee heb ik iets symbolisch gedaan: een reis met mijn gezin naar Israël. Daar heb ik vroeger jarenlang gewoond. Ik heb er zware tijden gekend, maar ook veel goeds ondervonden. Ik leerde er nota bene mijn man Rob kennen! Dus ik vond het passend om samen nog eens terug te gaan.”

Wat bracht je als fotograaf/auteur naar de Amsterdamse Wallen?

“Via die lezingen kwam ik in contact met de stichting Bright Fame, die opkomt voor vrouwen die gedwongen in de prostitutie zitten. Meestal meisjes uit Oost-Europa, slachtoffers van mensenhandel, die ontvoerd en verkracht zijn. Ze worden mishandeld, geïsoleerd, gehersenspoeld en tenslotte achter het raam gezet.”

Wat verdienen zulke meisjes?

,,Niks. Alles gaat naar hun pooier. Ze moeten zo’n 1000 euro per dag binnenbrengen, maar in het begin is dat hooguit 450 euro. Dus worden ze afgetuigd en moeten ze ’s nachts doorwerken. Ze krijgen bijna geen slaap, maar wel cocaïne om voldoende klanten te kunnen afwerken. Er gaat internationaal 150 miljard om in de seksindustrie, maar die meisjes zien daar niets van terug.”

Gaat ‘Rood Licht’ veel opleveren, denk je?

,,Hopelijk wel, maar zelf wil ik geen geld verdienen over de rug van vrouwen in nood. Wat moet ik ermee, een nieuwe tv kopen? Ik wil alleen uit de kosten komen. 50 procent gaat naar stichting Bright Fame, de rest naar vergelijkbare organisaties in Engeland en Israël. En misschien geef ik op persoonlijke titel no iets aan mensen die erg krap zitten.”

‘Rood licht’ komt ook in het Engels uit…

,,Ja, en stel nu eens dat het ook gaat lopen in de VS en Australië, dan gaat dat geld naar de International Justice Mission, een organisatie tegen mensenhandel.”

Niet naar een dagje shoppen?

,,Nee, dat is niks voor mij. Ik draag nu een bloes van mijn dochter en deze schoenen zijn vier jaar oud.”

Noem eens een echt grote uitgave?

,,Mijn camera: 4000 euro! Ik fotografeer vaak concerten, dus wilde ik een camera waarmee ik ook in een donkere zaal kan werken.”

Dat is dus een keurige investering. Heb je geen ‘guilty pleasures’?

,,O ja, dat wel. Chocolade en ijs! Die koop ik ook alleen van de dure merken. Häagen-Dazs, Tony Chocolonely… Goedkope chocola vind ik vies.”