Beeldende kunstCultuurSitos Tekstwerk

‘Passie voor kleur’: fauvist Freek van den Berg (1918-2000) exposeert in Bruno Barat Art Gallery

Beeld: Freek van den Berg, ‘Zonsopgang boven de IJssel’, jaren ’80.

Hattem – Vanaf 1 mei 2023 exposeert schilder Freek van den Berg postuum in de Hanzestad Hattem, op een steenworp afstand van zijn laatste woonplaats Veessen. Zeven weken lang herbergt Bruno Barat Art Gallery een selectie uit minder bekende werken van ‘Neerlands laatste fauvist’, zoals de Amsterdamse kunstenaar wel werd genoemd.

Freek van den Berg (1918-2000) was een geboren Amsterdammer. Hoewel hij zich stilistisch inderdaad verwant voelde met fauvisten als Henri Matisse, Raoul Dufy, Maurice De Vlaminck en Kees van Dongen, vertoont zijn werk een breder spectrum aan invloeden. Met name had hij diepe bewondering voor Duitse expressionisten als August Macke en Emil Nolde.

‘Ik heb Freek van den Berg vanaf de jaren ’80 steeds gevolgd,’ zegt Bruno Barat, die tevens kunsthistoricus is. ‘En ik wil zijn werk graag tentoonstellen, omdat hij door de jaren heen steeds integer is gebleven, zonder concessies aan heersende trends of de commercie.’

Freek van den Berg, Varieté (jaren ’90)

De verkoopexpositie Passie voor kleur toont een dwarsdoorsnede van Freek van den Bergs oeuvre: werken dateren uit de jaren ’40 tot en met de late jaren ’90. Het betreft voornamelijk olieverfschilderijen, met een paar aquarellen uit de jaren ’60 en ’70. Naast een enkel stilleven zijn er mediterrane en Nederlandse landschappen, havengezichten en vrouwenfiguren.
Barat spreekt van ‘een sterke selectie’ uit een particuliere verzameling.

De eerste helft van de expositieperiode valt bovendien samen met de Hattemse Kunstmaand 2023 (t/m 20 mei); een cultuurevenement waarbij een wandeling is uitgestippeld langs open ateliers en etalages met kunstwerken.

‘Passie voor kleur’,
werken van Freek van den Berg (1918-2000).
1 mei t/m 17 juni 2023
Bruno Barat Art Gallery 
Kruisstraat 21, 8051 GD Hattem