CultuurMuziek

‘Moving Movie Songs’: bloemlezing van 75 jaar filmmuziek

Ze zijn klassiek opgeleid, maar pianist/componist Tjako van Schie en zangeres Henriëtte de Groot overschrijden telkens gretig de grenzen van de ‘recital-canon’. Zoals met Moving Movie Songs: een cd boordevol filmmuziek.

(Afbeelding: Tjako van Schie en Henriëtte de Groot. Coverfoto cd)


Margaretha Coornstra

In zekere zin is Rik Elings de aanstichter. Want toen Henriëtte de Groot en Tjako van Schie  – na afronding van hun Russian Winters en Au Claire de Lune –  zonnen op een nieuw project, opperde de Zwolse jazzpianist: ,,Waarom doen jullie niet iets met film?”
Die losse suggestie schoot wortel en is uitgegroeid tot een volwaardig project, zo laat een dankbare Tjako van Schie weten.
,,Muziek máákt immers een film. ‘Once Upon a Time in the West’ is toch ondenkbaar zonder Ennio Morricone? Bovendien is het zo leuk om buiten de gebaande paden te treden. Als pianist merk ik steeds vaker hoe fijn ik het vind om naast het klassieke repertoire nog andere dingen te doen. Ik ben ook heel blij met Henriëtte. Zij heeft een stem die alle kanten op kan en zowel in de hoogte als in de laagte een heel mooi timbre houdt. En ze kan eigenlijk alle stijlen goed aan.”

Illustratief

Een klein proef cd’tje met zes tracks smaakte naar meer, vond het duo. ,,Alleen was de opnamelocatie wel een gekke ruimte, dus geluidstechnisch waren we er minder gelukkig mee. Maar we besloten wel: ‘Oké, nu gaan we een échte cd maken’ en zijn een crowdfundingsactie gestart. De uiteindelijke cd is opgenomen in een goed geoutilleerde studio in Eemnes, die ons ook een beetje sponsorde met een gratis opnamedag.”
Het bleek ‘nog best een beetje lastig’ om een uitgebalanceerd programma samen te stellen: ,,Weliswaar is er enorm veel filmmuziek, maar daartussen zit maar een beperkt aantal liederen. De meeste muziek is puur illustratief, als achtergrondgeluid. Al kan dat heel mooi zijn. Denk maar aan de soundtrack van ‘Schindler’s List’, door John Williams.”
Enthousiast: ,,We hebben namelijk een aantal instrumentalisten gevonden die wilden meespelen. Een van hen is Ernö Olah – jarenlang violist bij het Metropole Orkest – en hij zei: ‘Ik zou zo graag dat hoofdthema uit Schindler’s List een keertje opnemen.’ Dat hebben we er als extra track bij gedaan.”

Onderweg haakten steeds meer musici aan. Tjako van Schie somt ze gewetensvol op: ,,We hebben een hartstikke leuke saxofonist: Hristo Goleminov, een jongen van Bulgaarse afkomst die ik in Portugal heb leren kennen. Hij was ooit als 8-jarig jochie een star of the future.  Ik ken hem nu een jaar of dertien, hij studeert inmiddels in Amsterdam en is zó gigantisch goed in jazz-improvisatie! Hristo heeft op tenorsax het ‘Pink Panther’-thema opgenomen. En fluitist Robert Vroegindeweij speelt mee in de ‘Titanic’-tune ‘My Heart Will Go On’. Maar we hebben ook een track uit ‘Avatar’, best een gek stuk waarin het slagwerk weer prominent aanwezig is. Dat doet Johan Veldkamp.”

Draai

Zelf heeft Van Schie zich ook als arrangeur niet onbetuigd gelaten.
,,Die partituren bleken vaak heel simpele akkoordenschemaatjes met een zangpartijtje erbij. Dat biedt ruimte om zelf van alles te bedenken. Ja, je kunt natuurlijk gewoon de filmmuziek spelen, maar het is toch veel leuker om er je eigen draai aan te geven? Dus ben ik flink aan het arrangeren en improviseren geslagen.”
Een nummer dat hem bijzonder na aan het hart ligt is ‘Smile’ van Charlie Chaplin. ,,Niet veel mensen weten dit, maar Chaplin was ook componist en maakte bij veel van zijn films zelf de muziek.” Tevreden: ,,Dus ja, het is een kleurrijk palet geworden met filmmuziek van 1936 tot 2009: 75 jaar film!”

Wie over filmmuziek praat, denkt wellicht niet meteen aan het ingetogen interieur en de akoestiek van de Doopsgezinde Kerk in de Zwolse Wolweverstraat. ,,Maar,” betoogt Van Schie, “we gingen ook geen film vertonen, we wilden vooral echt muziek gaan maken! En daar bleek die ruimte bij uitstek geschikt voor. Het interessante is nou juist, ook op de cd, dat je die liederen ook eens in een totaal andere context te horen krijgt. Dat geeft er een nieuwe dimensie aan.”

Moving Movie Songs. 
Zie ook www.henriettedegroot.com en www.tjako.nl

(Dit artikel verscheen eerder in de Stentor op 17-05-2018)