De derde editie van het Living Village Festival in Dalfsen staat weer voor de deur. Tussen live concerten, theatervoorstellingen en kunstzinnige activiteiten door kun je hier een schat aan kennis opdoen over duurzaam en bewust leven.  

Tubantia / deStentor, 20-06-2019. Beeld: © Living Village Festival

‘Het grootste meerdaagse festival van Overijssel’ noemt het Living Village Festival zich trots. Met meer dan 150 workshops, artistiek of technisch van karakter, die allemaal in het teken staan van duurzaamheid en bewustwording. Hoe bouw je een tiny house? Hoe ga je creatief om met afval? Maar ook: hoe bouw je je eigen muziekinstrument? Hoe maak je een zeefdruk? ,,Kortom, het gaat wel wat verder dan een stel hippies die rond een kampvuur dansen”, zoals landschapsarchitect en initiatiefnemer Bob Radstake het schertsend formuleert.

Dalfsendag

Op dit moment is de opbouw van het festivalterrein nog in volle gang. En dat is een gigantische klus: twee weken opbouw, een vijfdaags festival, en dan twee weken afbouw.
Dit jaar zijn er lokale ondernemers bij betrokken. ,,Want wij zijn natuurlijk toch buren van Dalfsen met z’n allen, ook is het maar voor vijf weken, en dan willen we goeie buren zijn,” stelt Radstake nadrukkelijk. ,,Het festival mag niet langs de Dalfsenaren heengaan. En we willen graag de lokale economie helpen stimuleren.”
Waar festivals doorgaans kiezen voor grote leveranciers, betrekt het Living Village Festival dus zoveel mogelijk duurzame materialen en ecologische producten van lokale bouwbedrijven, bakkers, groentekwekers en bio-boerderijen. De eerste festivaldag, woensdag 19 juni, is uitgeroepen tot Dalfsendag. Er spelen dan artiesten uit Dalfsen en inwoners van de gemeente kunnen voor slechts  een tientje het festival bezoeken.
Radstake: “Dus ik zeg het nu maar vast: mochten we hier in 2020 jaar doorgaan met Living Village, dan nodigen we graag Dalfsenaren uit die het festival iets te bieden hebben. Laat ze zich alsjeblieft bijtijds bij ons melden om mee te doen!”

Daklozen

Speciale gast bij de editie 2019 is de Sheltersuit Foundation uit Enschede. De Sheltersuit is een water- en winddichte jas, die je kunt transformeren tot slaapzak. Speciaal ontworpen voor mensen in nood, zoals daklozen en vluchtelingen.
De Sheltersuit – vervaardigd uit gerecyclede materialen – past perfect binnen de duurzaamheidsfilosofie van Living Village. Bovendien zit er een persoonlijk verhaal aan vast. “De voormalige burgemeester, Han Noten, heeft zich er ontzettend voor ingezet dat het Living Village Festival hier in Dalfsen überhaupt mogelijk werd,” vertelt Bob Radstake. “Bij zijn afscheid heeft hij tegen iedereen gezegd: ‘Ik hoef geen cadeaus, doe maar een donatie aan de Sheltersuit Foundation.’ Toen heb ik gezegd: ‘Han, wij zijn niet zo van het geld, maar we nodigen Sheltersuit graag uit op ons festival om hun verhaal te doen. Wellicht dat ze daar dan gelijk donaties van de bezoekers binnenhalen.’ Dus hun deelname is bedoeld als dankjewel aan Han Noten, maar vooral als een stukje bewustwording ten aanzien van de daklozen in Nederland.”

Bieb

Kennisverspreiding is een speerpunt van Living Village. Inmiddels heeft de organisatie contact gelegd met de regionale bibliotheek. PR-coördinator Fabian Schrijver raakte bij toeval in gesprek met Anke Bruggeman, directeur van de Stichting Openbare Bibliotheek Dalfsen.
,,Anke bleek op zoek naar vormen van vernieuwing binnen de bieb. Ik zei: ‘Volgens mij kan samenwerking interessant zijn’. Want zij heeft veel contact met scholen. Anke gaat nu proberen een groep leerlingen mee te nemen naar het festival, zodat die kennis kunnen opdoen over duurzaamheid. Naderhand gaan we om de tafel zitten en uitzoeken hoe we die kennis kunnen verbinden aan cultuurcentra en bibliotheken in de regio. Bijvoorbeeld door workshops en lezingen in zo’n bibliotheek of kulturhus.”

Megaproject

Productiemanager Bram Neppelenbroek: “En ik ben in overleg met jongerenwerker Emily Luiken van Saam Welzijn, of ze met een groep jongeren hierheen kan komen. Want de lokale jeugd is altijd héél nieuwsgierig, maar probeert niet echt om door de poort te komen. Wij willen juist hen graag dit jaar binnenhalen om te laten zien wat we doen.”
Anders dan vorig jaar mikt Living Village dit jaar op 3500 bezoekers in plaats van 5000.
,,Die iets kleinere opzet maakt het net iets knusser,” vermoedt Neppelenbroek. Desondanks blijft de organisatie een megaproject, waarvoor tijdens het festival zelf in totaal zo’n vijfhonderd vrijwilligers in touw zijn: ,,En veel van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar hebben we bewust voor gekozen. Bij ons kunnen ze hun werklust en creativiteit kwijt, in hun eigen tempo en ritme. Ze voelen zich hier allemaal gewenst en gewaardeerd. Heel belangrijk.”  

Dalfsen, 19 t/m 23 juni. www.livingvillage.nl