Het Kampen Boys Choir beoefent al ruim tien jaar de traditie van het zogeheten Festival of Lessons & Carols. Voor het vierde jaar op rij zingen ze nu in zowel Kampen als Elburg. Een gesprek met choirmaster Rintje te Wies.
(Dit artikel verscheen in 2016 in de Stentor en is geactualiseerd voor 2017)
Op 4 december 2016 waren ze te gast bij Podium Witteman: countertenor Maarten Engeltjes, dirigent Rintje te Wies en een delegatie van het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor. Beide koren volgen de fijnzinnige Anglicaanse koortraditie waarbinnen het wereldberoemde King’s College Choir onbetwist aan de top staat.
“In Engeland hebben ze altijd professionele zangers bij de mannenstemmen,” vertelt Rintje te Wies. “Dat is hun grote kracht. Door de resonans, met veel boventonen, mengen de jongens- en mannenstemmen optimaal. Zelf streef ik ook naar een mooie, lichte jongensklank met een rijke sonoriteit bij de bassen en tenoren.”
Weids
Het Kampen Boys Choir bestaat sinds 2000 en is net als het Roder Jongenskoor (1985) opgericht door dirigent en muziekpedagoog Bouwe Dijkstra. Al ruim tien jaar vormt de Bovenkerk met haar weidse akoestiek jaarlijks het decor voor ‘A Festival of Lessons and Carols’. En sinds 2014 hebben ze er een podium bij: de Grote- of Sint-Nicolaaskerk Elburg.
Het was countertenor Maarten Engeltjes die hiertoe het initiatief nam, licht Rintje te Wies toe: “Maarten komt oorspronkelijk uit Elburg en zong als kind in het toenmalige Stadsknapenkoor, dat nu niet meer bestaat. Daarom besloot hij om de Lessons & Carols weer terug te halen naar zijn geboortestad. Want die vroege koorervaring heeft hem uiteindelijk gestimuleerd om van zang zijn beroep te maken.”
Bij zijn eigen koorpraktijk ziet Te Wies hetzelfde gebeuren: “Iemand uit het Kampen Boys Choir zingt nu in het Oxford College’s Choir en een ander studeert aan het Royal College of Music in Londen.”
King James Bible
Op 7 december treedt Maarten Engeltjes op als solist, terwijl het Kampen Boys Choir zich laat versterken door het Roder Jongenskoor. Te Wies: “Het Elburger programma verschilt enigszins van dat in Doesburg en Kampen op 22 en 23 december, want Maarten heeft natuurlijk ook zijn eigen wensen.” Maar enkele klassiekers kan hij alvast beloven: ‘Once in Royal David’s City’ (het vaste openingslied), ‘O Come All Ye Faithful’ en ‘Hark, The Herald Angels Sing’.
Tussen de Carols door vormen de negen Lessons (fragmenten uit de King James Bible) het kerstverhaal. Het koor heeft daarvoor een native speaking lector: Alexandra van den Doel, zelf van Britse afkomst.
“De King James is het meest geëigend voor zo’n gelegenheid,” vindt Rintje te Wies. “Die heeft iets nobels, zonder dat het echt archaïsch wordt. En de muziek maakt je extra ontvankelijk voor de teksten.”
Ook het element samenzang acht hij onontbeerlijk voor de totaalbeleving. “Als een koor mooi zingt, krijg je als luisteraar de behoefte om je te vereenzelvigen met de mensen op het podium. En dat kun je uiten via de samenzang; die neemt je mee in de algehele saamhorigheid. Op zo’n moment maak je als publiek actief deel uit van het verhaal.”
St. Nicolaas Elburg, 7/12; Martinikerk Doesburg, 22/12; Bovenkerk Kampen, 23/12.
Zie ook www.kampenboyschoir.nl